В Житомирі чиновники продовжують наживатися на видачі закордонних паспортів, – Демальянс

Після візиту активістів кампанії СТОП свавіллю в паспортних столах Житомира було припинено прийом громадян у СГІРФО.

В рамках всеукраїнської кампанії “СТОП свавіллю в паспортних столах” активісти Демократичного альянсу знову завітали до СГІРФО на вул. Львівська. Після того, як працівник ДП «Інформ-Ресурси» побачила активістів, воно оголосила про те, що прийом громадян з питань подачі документів на оформлення паспорта здійснюватись не буде. Працівниця закрила кабінет та зникла в невідомому напрямку.

ВІДЕО з місця подій:

Подібний факт порушення режиму роботи СГІРФО повторюється вже другий тиждень: працівники відмовляються приймати документи у громадян, які не бажають платити не обов’язкові та не потрібні платежі, а при появі активістів кампанії “СТОП свавіллю в паспортних столах” оголошують, що з різних причин, сьогодні здійснюється лише видача паспортів, прийом документів не ведеться.

Як зазначає Голова Житомирського обласного осередку політичної партії “Демократичний альянс”, Дмитро Ткачук: «Таким чином працівники намагаються уникнути фіксації тих порушень, до яких вони вдаються при прийомі документів громадян. Працівники не роз’яснюють людям інформації про те, що частина платежів, які їм пропонують сплатити є добровільні, вимагають оформлення, за додаткову плату, довідок які не передбачені Правилами оформлення закордонних паспортів, чим прямо порушують права громадян та норми законодавства України.»

Зв’язатися з представниками Демократичного Альянсу та отримати консультацію по процедурі оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон можна на сторінці https://www.facebook.com/ZT.DemAlliance

Довідково:

Кампанія «Стоп свавіллю в паспортних столах!» Демократичного Альянсу покликана зупинити побори з громадян при оформленні закордонного паспорту для тимчасового виїзду закордон.

На даному етапі кампанії команда Демократичного Альянсу проводить перевірки процедури оформлення закордонного паспорту і публікує отримані матеріали, аби припинити незаконні побори з громадян, а зібрані матеріали передаються правоохоронним органам.

Активісти Демократичного Альянсу в рамках всеукраїнської кампанії “Стоп свавіллю в паспортних столах!” здійснюють рейди до паспортних столів. В ході рейдів виявлено порушення в механізмі оформлення закордонних паспортів. Разом з обов’язковими платежами громадяни сплачують необов’язкові, часто необґрунтовані, платежі. До розряду таких платежів в першу чергу відносяться оплати за міфічні послуги підприємств “Інформ-Ресурси” та “Документ”, які є необов’язковими та призначення яких, часто, навіть не зазначається.