Зарплати житомирян прив’яжуть до їх кваліфікації

Міністр соцполітики планує поділити оклади на 9 категорій.

Після парламентських виборів міністр соцполітки Сергій Тігіпко хоче запровадити фіксовані мінімальні рівні зарплат, які залежатимуть від кваліфікації працівників, про це чиновник написав на своїй сторінці у Facebook.

“Ми вносимо 4 законопроекти, які передбачають введення 9-ти рівнів захищеної заробітної плати в залежності від кваліфікації. Тобто директор підприємства не зможе поставити собі заробітну плату 1100 грн. На такій зарплаті зможе бути прибиральниця“, – написав він.

За словами міністра, другою нормою планується значно збільшити відповідальність за нелегальне робоче місце.

“Такі зміни і такі реформи проводили Іспанія, Чехія, Болгарія, досвід яких ми вивчили. І там був дуже гарний ефект. Маю надію, що це вдасться реалізувати і нам в Україні”, – зазначив Тігіпко.

Урядовець також визнав, що на сьогодні однією з найскладніших проблем в трудових відносинах є те, що до 40% заробітної плати виплачується нелегально. Це означає, що з неї не сплачуються соціальні внески, в т.ч. до Пенсійного фонду. А працівники не мають соціальної захищеності, їм не йде пенсійний стаж. Нагадаємо, нещодавно колишня заступник голови партії “Сильна Україна” Олександра Кужель зізналася, що в партії Сергія Тігіпка платили зарплату в конвертах.

За матеріалами: ТСН