Жителі Житомирщини страждають від нападів змій

Четверо жителів Житомирщини постраждали від укусів гадюки. Серед них 9-річний хлопчик.

Фахівці пояснюють агресивність плазунів шлюбним періодом та стрімким потеплінням, повідомляє тсн. У спеку змії стають млявими і часто вилазять зі своїх схованок погрітися на сонечку. Найчастіше жертвами гадюк стають неуважні та надто цікаві.

9-річний Олексійко із батьком рибалили, коли поміж кущів побачили клубок змій. Вирішили роздивитися ближче. Батько дав хлопчикові змію просто у руки.

“Він був слизький, я схопив його за голову, взяв за хвоста, він був слизький, в мене рука з’їхала, він мене вкусив, то я його відпустив”, – розказує школяр Олексій Янішевський.

А Євген разом із друзями відпочивав у лісі. Хлопець хотів узяти з торбинки хліб. Та, щойно засунув туди руку, відчув страшенний біль. Думав, що його вжалила оса, та за мить побачив чорну гадюку.

Гострий біль у місці укусу, наче ошпарили окропом, згодом може підвищитися температура, місце ураження набрякає і збільшується у кілька разів – так реагує організм на укуси змій.

“Якщо не надати вчасно допомогу, не звернутися в лікувальний заклад, отрута вражає судини, розвивається гострий тромбофлебіт, з набряком. Найнебезпечніші укуси – це шия, обличчя голова”, – розказує завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Житомирської обласної клінічної лікарні Микола Біляс.

Лісничий Олег Кислицький каже, що цієї весни у лісі на власні очі бачив з десяток гадюк. Змії у травні паруються, тому й вилазять зі схованок.

“Травень місяць – це шлюбний період для гадюки звичайної, тому вони теж стають більш агресивними, як правило, кусають самки”, – говорить лісничий Коростишівського лісгоспу Олег Кислицький.

Натрапити на гадюку можна у лісі, біля водойм чи навіть на власному городі. Зазвичай, плазуни, почувши кроки чи голоси, утікають. Проте у спеку вони стають лінивими і млявими. Тому й побачити їх тепер можна частіше, ніж хотілося б. Перевіряти, кого ви зустріли, вужа чи гадюку, лісничий не радить. Краще знахідку обійти. Злякана змія не втікає, а нападає. Якщо ж так сталося, що вона вас укусила, треба одразу їхати до лікарні. Коли такої можливості немає, необхідна хоча б перша допомога.

“Спробувати відсмоктати цю отруту, там, де укус, відсмоктали – сплюнули. Людину треба вкласти спокійно, особливо не турбувати ті частини тіла, де укус. І дати багато пити. Ні за яких обставин не давати алкоголь”, – уточнює лісничий.

Слід пам’ятати, що у спеку отрута швидше розходиться тілом. Та, за статистикою, від укусів гадюк помирають вкрай рідко. Найнебезпечніші вони для людей, схильних до алергії.