Житомирщина готова до проведення зовнішнього незалежного оцінювання

Вже стала традиційною і відбувається вп’яте нарада з питань проведення в області зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників системи загальної середньої освіти.

Нараду за участю керівників обласного і міського управлінь освіти, Житомирської дирекції УДППЗ „Укрпошта”, УМВС України в Житомирській області, Житомирського обласного вузла спеціального зв’язку Державного підприємства спеціального зв’язку та інших служб і відомств 10 травня провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко.

Він повідомив, що цьогоріч у Житомирській області для участі у ЗНО зареєструвалися 11053 учасники. Серед них у незалежному оцінюванні візьмуть участь 13 абітурієнтів з місць позбавлення волі. В оцінюванні знань на 34 пунктах тестування, розташованих у Житомирі, Новограді-Волинському, Коростені, Бердичеві, Овручі, Олевську, будуть задіяні близько 3 тисяч педагогічних працівників.

Про особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 році доповів начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Пастовенський. Він зазначив, що у зв’язку з проведенням Євро-2012 тестування пройде раніше і відбуватиметься з 15 травня по 7 червня.

Для проходження тестування абітурієнти могли обирати чотири предмети. Найбільша кількість учасників ЗНО виявила бажання складати тест із української мови та літератури, історії України, математики та біології. Вперше буде проводитись ЗНО із всесвітньої історії, для участі у якому зареєструвалось 369 осіб.

У поточному році вперше на тестуванні будуть присутні, окрім громадських спостерігачів, державні інспектори – члени приймальних комісій вищих навчальних закладів.

Як повідомив Олександр Пастовенський, у минулому році під час тестувань було зареєстровано 50 випадків використання мобільних телефонів. Для упередження подібних ситуацій, як і раніше, будуть використовуватись металошукачі.

Головним завданням всіх служб і відомств, задіяних при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників системи загальної середньої освіти, наголосив очільник управління освіти, є забезпечення рівних умов доступу до здобуття вищої освіти всім учасникам тестування.

Про готовність та організаційно-методичне забезпечення пунктів тестування розповів директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко. Він відзначив належне ставлення і відповідальний підхід до проведення ЗНО з боку Житомирського обласного і міського управлінь освіти, інституту післядипломної педагогічної освіти, високо оцінив велику підтримку всіх задіяних у заходах служб.

Геннадій Кузьменко задоволений проведенням інформаційної роботи, якою охоплені всі райони області, проведенням реєстрації. Він наголосив, що й цьогоріч необхідно максимально забезпечити роботи всіх служб для вдалого і успішного проведення тестування. На кожному пункті має бути присутній медичний працівник, необхідне розуміння автоперевізників для забезпечення доставки абітурієнтів та їхніх батьків до пунктів тестування.

З боку Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти для проведення заходів все готове, тестові матеріали знаходяться у Житомирі, забезпечено їх надійне збереження.

Геннадій Кузьменко із задоволенням зазначив, що не зареєстровано жодного письмового чи усного звернення батьків щодо упередженого ставлення чи порушення регламенту під час проведення ЗНО або якихось інших скарг чи нарікань з боку батьків і абітурієнтів, і побажав всім учасникам заходів злагодженої успішної роботи.

Прес-служба облдержадміністрації