Житомирська музична школа №2 імені Святослава Ріхтера отримала цінний подарунок

У п’ятницю, 4-го травня в музичній школі №2 імені Святослава Ріхтера відбулася зустріч колектива школи з доцентом КПІ Юрієм Євгеновичем Бохоновим.

Гість школи згадував про спілкування з нашим земляком, видатним піаністом 20-го сторіччя Святославом Теофіловичем Ріхтером. На зустрічі були присутні заслужений журналіст України, почесний член Національної спілки краєзнавців України, історик та краєзнавець Георгій Мокрицький, заступник директора з навчальної роботи Житомирського музичного училища ім. Віктора Косенка Елеонора Набєдрик, викладачі та студенти училища та викладачі шкіл естетичного виховання Житомира.

Юрієм Бохонов розповів про свої зустрічі Ріхтером, поділився враженнями від спілкування з «маестро». Кульмінацією зустрічі стала передача викладачу музичної школи №2 імені Святослава Ріхтера, колишньому завучу школи Аллі Григорівні Рябцовій, листа від Святослава Ріхтера, який був написаний секретарем Ріхтера Юдиф Олексієвною Воткіною 21 травня 1991року.

Цей лист – відповідь Святослава Ріхтера на лист Алли Рябцової, який вона писала ще у 1991 році

Юрій Бохонов розповів про те, як розбираючи документи та листи свого друга Віктора Зеленіна, нині покійного, який був другом і певний час секретарем Святослава Ріхтера, він звернув увагу на невідправлений лист з житомирською адресою Алли Рябцової. Ось таким чином, через 21 рік лист знайшов свого адресата.

Як зазначила директор музичної школи №2 Людмила Кочевенко, до 100-річчя з дня народження знаменитого піаніста у 2015 році колектив школи мріє претворити в музей єдину в Україні «Кімнату пам’яті Святослава Ріхтера». Відкрита ж вона була у 2000 році. Численні документи про життя і творчість, платівки із записами музичних творів у виконанні Святослава Ріхтера зібрані в «Кімнаті».

Крім листа Юрій Бохонов передав диски із унікальними записами музичних творів у виконанні Ріхтера, зроблені в різних країнах світу офіційними музичними звукозаписуючими студіями та музикантами – любителями

Лист та диски передані Юрієм Бохоновим займуть достойне місце серед цінних документів зібраних в «Кімнаті».