Житомирська митниця створить Клуб великих платників податків

Завтра, 1 червня 2012 року вступає в дію нова редакція Митного Кодексу України.
Митники вже охрестили його новою митною Конституцією.

Новий митний Кодекс – це нові правила гри для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Вчора у Києві керівники Держмитслужби презентували вітчизняному бізнесу новий митний Кодекс. Сьогодні ж начальник митниці Микола Тимошенко зібрав у приміщенні Житомирської митниці представників підприємств, які мають економічні стосунки із закордонними державами та провів «лікбез».

На переконання Миколи Тимошенко новий митний кодекс – це спільне досягнення суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, асоціацій бізнесу, митників, усіх, хто долучився до розробки цього закону.

Новий митний Кодекс побудований на принципі прямої дії, тобто моменти застосування подвійних трактувань законодавства у цьому законі зводяться до мінімуму:

чітко визначений час митного оформлення;

максимальне скорочення переліків документів для митного оформлення;

відміна «кріпосного права»: суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності має право документувати товар у будь-якій митниці незалежно від місця реєстрації без відкріпних талонів;

працівники митниці нестимуть персональну відповідальність за порушення митного оформлення (якщо надійшла скарга від суб’єкта ЗЕД негайно проводиться службова перевірка).

«Новий Митний Кодекс спрямований на те, щоб жодна волосина з голови бізнесу не впала. Але це не значить, що бізнес керуватиме митницею», – сказав Микола Тимошенко.

Ще одна новина: Житомирська митниця створить Клуб великих платників податків (підприємства, які сплачують найбільше податків до бюджету). Зараз митники думають над критеріями відбору, для членів цього товариства. Варто зауважити, що вони матимуть певні привілеї. За кожним із них буде закріплений персональний працівник митниці, який буде їх куратором та допомагатиме в оформленні митних документів.