Житомирських роботодавців перевіряють на дотримання умов праці. І не даремно!

Репортер Житомира вже написав про те, як дурять на Житомирщині роботодавці найманих працівників і яким чином цьому протидіяти.

Начальник територіальної інспекції з питань праці в Житомирській області Світлана Возна наголошувала на тому, що роботодавці сьогодні мають перевагу над найманими працівниками, яку не соромляться використовувати по-максимуму. Аби тільки зекономити собі гроші.

Інспекція з питань праці фіксує багато порушень, на які йдуть роботодавці: звільняють без відповідного попередження, вчасно не виплачують розрахунок звільненим працівникам, примушують робітників замість чинних трудових договорів підписувати так звані цивільно-правові угоди (які є нічим іншим як методом звільнення роботодавця від будь-якої відповідальності за життя і здоров’я найманого працівника) беруть людей на так званий випробувальний термін, а згодом з формулюванням “ви нам не підходите” виганяють на вулицю, видають зарплату у конвертах і так далі.

Кажуть, що роботодавців вже замучили перевірками контролюючі органи. І чи не всі погоджуються з тим, що перевірок має бути значно менше, оскільки в країні, де без корупційної складової нічого вартого уваги не вирішується, а самі перевірки у своїй більшості не приводять до того, що роботодавці більш свідомо виконують свої зобов’язання перед найманими працівниками, а є інструментом для “доїння” підприємців та тримання їх на “короткому повідку”, говорити про те, що від перевірок варто відмовитися взагалі, теж не варто. Бо у нашій країні над простими роботягами збиткується не лише держава, а й ті, хто, як пафосно люблять казати – робить добре діло – створює і утримує робочі місця.

Так, за перший квартал 2012 року державними інспекторами праці здійснено 434 перевірки на 421 підприємствах, установах, організаціях та у фізичних осіб, які використовують найману працю 16 тисяч 241 працівників на території Житомирської області.

Начальник територіальної інспекції з питань праці в Житомирській області Світлана Возна: “Проведеними перевірками у 417 роботодавців були виявлені 1769 порушень законодавства про працю”

– 887 з них – порушення в сфері оплати праці ( 50 %).
– 398 порушення в сфері робочого часу і відпочинку ( 22 %),
– 282 порушень щодо укладання трудових відносин та кадрового діловодства ( 16 %)
– 81 порушення щодо трудової дисципліни ( 5 %)
– 40 порушень щодо укладання та виконання колективних договорів ( 2 %).

Аналіз проведених перевірок свідчить що найбільше порушень припадає на приватний сектор економіки – сферу оптової та роздрібної торгівлі, а також легку промисловість. За результатами перевірок внесено 441 припис на усунення виявлених порушень, внесено 508 пропозиції, спрямовані на усунення і попередження порушень трудового законодавства:

– органам виконавчої влади – 52,
– роботодавцям – 456.

Поставлено перед роботодавцями 144 питання щодо застосування дисциплінарних стягнень до посадових осіб, винних у вчинених порушеннях трудового законодавства.

Загальна сума адміністративних штрафів до Державного бюджету, накладених в результаті роботи державних інспекторів праці у 2012р. становить 72 тисячі 120 гривень.