Житомирський міський голова: прес-конференція

Сьогодні житомирський міський голова Володимир Дебой зустрівся з журналістами.

Було про що поговорити: по-перше – закінчився загальноміський суботник, по-друге – вчора пройшла урочиста хода до Дня Перемоги, по-третє, треба було роз’яснити житомирянам ситуацію з паркуванням автотранспорту у місті Житомирі, по четверте – зі стихійною торгівлею навколо Житнього ринку та відповісти на запитання журналістів.

Отож:

По-перше:

У вчорашніх заходах, присвячених 67-й річниці Перемоги у Житомирі прийняло участь біля 100 тисячі людей. 50 тисяч прийшли до Монументу Слави, 70 тисяч відвідувачів зафіксував “Глобал” (цей ТРЦ організував програму святкову програму для житомирян), ще 30 тисяч житомирян нарахувала міліція по різним майданчикам, встановленим у місті. Більшість житомирян були на Монументі Слави, відвідували “Глобал” та інші місця відпочинку.

Міський голова подякував організаторам Дня Перемоги. Каже, що ветерани були по-доброму задоволені святом. Житомир відвідали гості з інших регіонів Украни. Відзначено, що наше місто – одне з небагатьох обласних центрів, яке провело День Перемоги на такому високому рівні.

Люди самі приходили вклонитися пам’яті героїчної перемоги наших дідів

До шостої вечора Монумент Слави був заквітчаний. “Значить, у нашого міста – світле майбутнє, якщо люди так шанують подвиг своїх попередників”, – каже Дебой.

По-друге:

Прибирання міста, благоустрій. Місяць прибирали Житомир. Долучилися підприємці, держслужбовці, школярі, студенти. Але не все так райдужно:

З мистецьких воріт викрали висаджені туї, алея магнолій поріділа – з 18 дерев 8 вкрали

На запитання сайту Репортер Житомира, як можна захистити зелені насадження у Житомирі, запобігши злодійству, міський голова зазначив, що тут може бути два варіанти: працювати над підвищенням рівня культури населення та встановити у громадських місцях відеоспостереження. Ясно, що біля кожного куща міліціонера не поставиш.

За ініціативи міського голови відновили фонтан на Польовій

Одна з громадських організацій виявила ініціативу прибрати сквер навколо фонтану. Міська влада привела до ладу фонтан, відремонтовано зовнішнє освітлення – тепер у вечірній час тут дуже гарно. Біля фонтану збираються люди. Культурно відпочивають. А через дорогу вже здійснюється реконструкція дитячого майданчику, який останні декілька десятків років був справжнім наркопритоном – там за цегляною огорожею дітям робити було нічого. Зараз міська влада спільно з ТМ “Рудь” приводить цю територію до ладу.

Ще одна ініціатива – таблички з написом “Не сміти – тут прибирали діти!”. Спрямована на апеляцію до совісті громадян, які звикли кидати сміття собі і людям під ноги. Там де прибирали діти – встановлюють такі таблички. Може когось і засоромить. Дуже б хотілось.

В ці дні у Житомирі проходить конкурс “Зробимо Житомир кращим”, започаткований управлінням по зв’язком із громадськістю житомирської міської ради. Якщо ви маєте ідею, як зробити місто кращим – беріть участь у конкурсі і якщо ви виграєте, вам дадуть гроші на реалізацію проекту.

Ще одна новина. Держбюджет виділив 17 мільйонів гривень на зведення у Житомирі двох об’єктів: музею природи (який виселили з церкви) та реконструкцію літньої естради “Ракушка”. Її накриють куполом. Міський голова хоче зробити з “Ракушки” аналог юрмальского залу в якому “Девчёнки из Житомира” здобули КиВиН в темному. Але передусім треба провести укріплювальні роботи, щоб “Ракушка” не сповзла на голови людей, які живуть на схилі річки Тетерів. Для цих потреб держава виділяє 7 мільйонів гривень.

А ще – на період Єврочемпіонату у Житомирі діятиме безкоштовна фан-зона на території парковки ТРЦ “Глобал UA”. Житомиряни матимуть можливість безкоштовно вболівати за перемогу нашої збірної. Будуть і VIP-місця для заможних людей.

По-третє:

Паркування у Житомирі буде безкоштовним. Встановлення паркоматів – неврегульована ініціатива держави. Якщо без сплати у паркомат по-іншому оподатковувати стоянку автомобілів не можна, міський голова готовий йти на прийняття рішення про відміну плати за паркування у Житомирі до приведення законодавства у відповідність. “Ті міста, які встановили паркомати зараз отримують чималі збитки – вартість встановлення одного паркомату дуже висока і при цьому немає механізму контролю за тими водіями, які припарковують машину поза “паркоматними” територіями”, – каже Дебой. – Тому я ініціюватиму на наступній сесії міської ради питання про відміну плати за паркування у Житомирі до врегулювання цієї проблеми і застосування дієвих методів збору коштів за парковку.

По-четверте:

Зараз діє рішення виконкому про заборону несанкціонованої вуличної торгівлі у Житомирі. 190 торговців з Хлібної вже підписали згоду перейти на легальні місця торгівлі. Незначна частина тих, хто не погоджується. Міський голова каже, що з Сергієм Рижуком у нього суперечок з цього приводу немає. “Незаконної торгівлі у Житомирі не буде”, – підсумував Дебой.