Житомирянам не радять купувати “Дитячі” сосиски – вони нашпиговані отрутою

Експерти рекомендують батькам уважніше читати складники продуктів, які вони купують своїм дітям.

У продуктах харчування, які часто вважаються дитячими, експерти “Укрметртестстандарту” знайшли речовини, які можуть зіпсувати здоров’я не те що дітям, а й дорослим. Так, перевірки чотирьох видів варених сосисок “Дитячі” показали, що жоден зразок не відповідає встановленим вимогам з утримання вологи і мікробіологічних показників.

Більш того, в сосисках вищого сорту “Дитячі” від ТМ “Тульчин” (Вінницька область) експерти знайшли підсилювач смаку – глутамат натрію Е621, а ТМ “Колос” “прикрасила” свою продукцію барвниками тартразин Е102 і жовтий сонячний захід Е110, які вважаються небезпечними для здоров’я, пише “Комсомольська правда в Україні”.

Кращі результати показали дитячі соки. Лише у двох із 8 тестованих зразків було перевищення вмісту оксиметилфурфуролу, який є токсичною речовиною. При нормі не більше 20 мг/кг в сокові яблучно-вишневому ТМ “Карапуз” токсичної речовини містилося 28,5 мг/кг, а в сокові з яблук і чорної смородини “Фрут Няня” – 29,7 мг/кг.

Досить неприємні результати показала експертиза халви. Фахівці “Укрметртестстандарту” перевіряли її на бензапірен – найсильніший канцероген, споживання якого може привести до ракових захворювань. Примітно, що чинними стандартами цей показник для халви не нормується, тому експертам довелося опиратись на нормативи для соняшникової олії – не більше 2 мкг бензапірену на кілограм продукту. Так, у халві соняшниковій “Люкс” ТМ “Жайвір” даний показник виявлений на рівні 2,58 мкг/кг, а у халві ніжній ТМ “Дружній продукт” – 2,63.

Експерти радять не спокушатись на назви продукції на кшталт “Дитяча”, і уважно читати склад на упаковці. Також варто опиратись на ціну: для більшості продуктів харчування характерна пряма залежність “ціна – якість”, тобто якісний продукт за визначенням не може бути дешевим.

Джерело: “Комсомольська правда в Україні”