Експерти рекомендують батькам уважніше читати складники продуктів, які вони купують своїм дітям.
У продуктах харчування, які часто вважаються дитячими, експерти “Укрметртестстандарту” знайшли речовини, які можуть зіпсувати здоров’я не те що дітям, а й дорослим. Так, перевірки чотирьох видів варених сосисок “Дитячі” показали, що жоден зразок не відповідає встановленим вимогам з утримання вологи і мікробіологічних показників.
Більш того, в сосисках вищого сорту “Дитячі” від ТМ “Тульчин” (Вінницька область) експерти знайшли підсилювач смаку – глутамат натрію Е621, а ТМ “Колос” “прикрасила” свою продукцію барвниками тартразин Е102 і жовтий сонячний захід Е110, які вважаються небезпечними для здоров’я,
Кращі результати показали
Досить неприємні результати показала експертиза халви. Фахівці “Укрметртестстандарту” перевіряли її на бензапірен – найсильніший канцероген, споживання якого може привести до ракових захворювань. Примітно, що чинними стандартами цей показник для халви не нормується, тому експертам довелося опиратись на нормативи для соняшникової олії – не більше 2 мкг бензапірену на кілограм продукту. Так, у халві соняшниковій “Люкс” ТМ “Жайвір” даний показник виявлений на рівні 2,58 мкг/кг, а у халві ніжній ТМ “Дружній продукт” – 2,63.
Експерти радять не спокушатись на назви продукції на кшталт “Дитяча”, і уважно читати склад на упаковці. Також варто опиратись на ціну: для більшості продуктів харчування характерна пряма залежність “ціна – якість”, тобто якісний продукт за визначенням не може бути дешевим.
Джерело: “Комсомольська правда в Україні”