5 речей, які крадуть енергію

Ви не замислювалися, чому іноді, переробивши купу важливих справ, ми до вечора тримаємося бодрячком, а іноді нічого корисного за день не зробиш, а сил зовсім немає?

Наш організм дивовижна штука – при правильному поводженні він може переносити величезні навантаження, залишаючись в тонусі. Але коли ніякого авралу немає, половина нашої енергії витікає буквально крізь пальці. Так ось вчені назвали п’ять факторів, які цьому сприяють:

1. Зневоднення

Що особливо характерно для літа. Коли організм не поповнює втрачену вологу, ми стаємо млявими, гірше міркуємо і навіть повільніше рухаємося. Так що візьміть за правило випивати в день не менше двох літрів рідини (більше не треба, це може привести до набряків). Бажано випивати зранку натщесерце склянку простої води – це прискорює обмін речовин і додає бадьорості.

2. Мобільники

Американські вчені визнали стільникові одними з головних ворогів нормального сну. Кожен п’ятий чоловік у віці від 19 до 30 років хоча б пару разів на тиждень прокидається від дзвінка або смс передчасно, в так званій фазі глибокого сну. І весь день потім млявість і слабкість. До того ж використання мобільних пристроїв безпосередньо перед сном сильно збуджує активність нейронів головного мозку. В результаті начебто спати вам дуже хочеться, але мозок відходити до сну ніяк не бажає. Ось і засинаєте довше, ніж потрібно. А вранці, зрозуміло, встаєте не до кінця відпочивши.

Тому буде краще всі важливі переговори закінчувати хоча б за 1,5-2 години до відходу до сну. І не кладіть мобільник під подушку і не засинайте з ним в руці. Нехай лежить собі на тумбочці в відстані метра від вашої голови.

3. Деякі ліки

Багато препаратів мають такий побічний ефект, як млявість і сонливість. Наприклад, ліки від алергії попереднього покоління (нові антигістамінні цього недоліку позбавлені). Або заспокійливі засоби типу пустирника або екстракту звіробою. Їх краще приймати на ніч.

4. Неправильні тренування

Замість припливу сил після фітнесу ледве ноги волочите? Неправильні системи тренувань можуть привести до сплеску вироблення кортизолу – гормону стресу, який у великих кількостях погано впливає на тонус м’язів і судин, пояснює Yahoo Health.

5. Брак в організмі заліза

Також одним із частих чинників швидкої витрати енергії протягом дня може бути дефіцит заліза. Цей елемент бере активну участь в обміні речовин, виробленню гемоглобіну і дихальних ферментів. Найкраще залізо засвоюється з яловичої і телячої печінки, трохи гірше з рослинних продуктів – гречки, зелених яблук, червоної квасолі.

За матеріалами: КП