Дівчину з Житомирщини намагаються посадити на три роки за крадіжку велосипеда

Вирвати із-за ґрат 17-річну дівчину вперше пробують в Україні.

За іржавий велосипед дитину не посадять у тюрму. Така спецоперація нині триває на Житомирщині. Після того, як ТСН у День захисту дітей розповіла про дівчину в СІЗО, засуджену на три роки за велосипед, прокуратура Києва та області призупинила етапування ув’язненої до колонії.

Власниця двоколісника, вона ж потерпіла розповідає, що велосипеда повернули відразу наступного ранку після пропажі. Претензій до дівчини у неї немає.

“Мій велосипед, вийшло, що я – крайня, я б, щоб знала, так я… Але міліція так сказала, що друга судимість, треба заяву…” – пригадує власниця велосипеду.

Марія – восьма дитина в багатодітній незаможній родині. Батьки безробітні та майже весь час напідпитку. Аби виживати, Марія ще школяркою почала красти метал, де бачила. Так дістала свій перший умовний термін.

“Вона мала попередню судимість, яка ще не була погашена, і вчинила наступний злочин”, – пояснює керівник слідства Вікторія Талько.

Марія пригадує, що вироку суду не почула. А оскільки старенького двоколісника повернула відразу ж на ранок, не чекала такого жорстокого покарання.

“Я нічого не чула, що вони там казали, я сиділа, плакала”, – пригадує дівчина.

Уже після вироку суду маму й тата позбавили батьківських прав. Дітьми вони не займалися, проте, коли доньку посадили в тюрму, мати заплакала. Про Марію в селі знають як дрібну крадійку, проте такого покарання ніхто не чекав.

“У нас такі закони: вкрадеш буряка – посадять на три роки, мільйони вкрадеш – нічого не буде. А в тюрмі що? Там нічого доброго не буде, вона себе не візьме в руки”, – міркує місцева мешканка.

Засуджена вже їхала в колонію, проте під час етапування в Лук’янівському СІЗО її історією зацікавилася прокуратура Києва.

“З дозволу прокурора відтерміновано етапування з однієї метою – розібратись в умовах затримання і правомірності прийнятих рішень”, – каже керівник столичного управління державної пенітенціарної служби Олександр Сайко. Нині дівчині знайшли нового адвоката, їй пробують пом’якшити покарання.

“Вже сьогодні прокуратура області оскаржила термін апеляційного провадження, і не виключено, що може бути рішення суду про поновлення розслідування, і це дасть можливість вийти Марії на волю”, – говорить уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко.

Дитячі експерти впевнені, що дівчину ще можна навернути зі злочинного шляху, бо після в’язниці це вже буде неможливо. Поки ж Марія під арештом у слідчому ізоляторі. І змінити вердикт їй може лише новий суд. Скільки його чекати, невідомо.

Джерело: ТСН