Долар росте. Аналітики відповіли чому

В Україні продовжує дорожчати валюта.

У вівторок, 12 червня, торги на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 8,12-8,14 грн. за долар. В українських банках долар можна купити за ціною від 8,08 грн./дол. до 8,15 грн./дол.

А в цілому за період з кінця травня курс гривні по відношенню до долара впав більш ніж на 10 копійок. Торги на міжбанку по долару США закрилися показниками: 8,1010-8,1090 грн/дол, повідомляє ibud.ua.

Причина падіння курсу української валюти до американської – невихід НБУ на міжбанківський ринок, вважає Президент Українського аналітичного центру, Олександр Охрименко. «Вчора НБУ не вийшов на міжбанк – курс долара виріс. Сьогодні вийшов – курс впав», – говорить він. Справа в тому, що НБУ може в режимі реального часу спостерігати, яка ситуація на ринку валюти. Якщо НБУ вважає, що йому потрібно втрутитися, то він виходить з інтервенцією на міжбанківський валютний ринок. І в залежності від дефіциту або надлишку валюти на ринку або продає її зі своїх золотовалютних запасів, або скуповує за рахунок емісії гривні.

На девальвацію гривні впливає також і зниження цін експорту та високий рівень імпорту в Україні, пояснив виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

В цілому, аналітики позитивно оцінюють курсові українські реалії. Ерік Найман фінансовий аналітик і доктор економічних наук в ході інтернет-конференції на порталі ЛІГА.net порадив близько 50% заощаджень зберігати до середини наступного року саме в національній валюті, решта – довірити долару. Передумов для глибокої девальвації гривні на даний момент немає. І не передбачається, якщо, звичайно, Національний банк України (НБУ) не проведе рясної емісії.

В цілому, на думку експерта, курс долара може зміцнитися як до 8,2-8,25 грн. за долар при оптимістичному сценарії, так і до 8,5-10 грн. за долар при песимістичному сценарії. Охріменко також вважає, що долар і далі буде рости. До осені, на думку експерта, американська валюта зміцниться до 8,20 грн./долар, а до кінця року до 8.40грн./доллар, пише “Сьогодні” .