Фільм “Титанові хроніки”: як жителі Житомирщини воюють за майбутнє на своїй землі

Під час розробки кар’єрів зникають грунтові води, величезні площі лісів та полів перетворюються на пустелі, річки міліють, пересихають озера, у населених пунктах криниці залишаються без води.

Масову розробку покладів ільменово-титанових руд, жителі села Чоповичі Малинського району називають бідою. За словами чопівчан, які борються за те, щоб відвернути титанове лихо, без попереднього обговорення та під тиском районного керівництва, зокрема голови райради Миколи Савченка селищною радою на позачерговій сесії 25-го квітня було прийнято рішення про погодження щодо отримання спеціального дозволу щодо користування надрами, за яким 318,2 гектари чоповицької землі має розроблятися під титанові кар’єри.

27-го квітня відповідне погодження надає Малинська районна рада. Чопівчани обговорють проблему, у селі з’являють перші листівки з попередженням небезпеки.

Дивіться фільм “Титанові хроніки”, наданий сайтові Репортер Житомира представниками громад сіл, які опинилися у небезпеці:

3 травня зібрано більше 1200 підписів громади села Чоповичі та прилеглих населених пунктів з вимогою до депутатів Чоповицької селищної ради одуматися і сказувати своє рішення. Попереднє рішення сесії було скасовано 4 травня на позачерговій сесії Чоповицької сільради.

Питання у тому, чи відмінить своє попереднє рішення Малинська районна рада на основі рішення Чоповицької та звернень депутатів Чоповицької та Барвінківської сільрад?

Хоча були звернення Чоповицької сільради, 16 травня Малинська райрада не скасувала свого рішення. Після того, як Чоповицька сільрада скасувала своє попереднє рішення дочірнє підприємства НАК “Надра України” “”Житомирбуррозвідка” повторно звернулася з листом до Чоповицької сільради з проханням поновити діалог.

9 червня чопівчани зібрали акцію “День села”. Була невеличка концертна програма, жителям продемонстрували фільм “Титанові хроніки”. Був присутній народний депутат України Євген Добряк, представники громад інших сіл Житомирщини – Чайківки Радомишльського району та Горбуліва – Черняхівського. Навколо цих сіл планують розробляти Торчинське родовище площею 6 тисяч гектарів. Ці люди приїхали підтримати чопівчан у їх біді, так само як і чопівчани свого часу підтримали чайківчан і горбулівчан, будучи присутніми на сходах їхніх сіл.

18 червня у Чоповичах пройшла позачергова сесія сільради, на якій прийнято рішення відмовити у погодженні розробки титанових родовищ. Після цього громада села підготувала відкритий лист-звернення до депутатів Малинської райради, з проханням зібрати позачергову сесію і відмінити своє рішення.

Якщо інвестори досягнуть свого, життя на цій частині Житомирщини зникне

– Голова райради Микола Савченко не підтримує ідею скликання позачергової сесії. Чергова сесія готується на 25 липня. На сайті райради оприлюднено проект рішення з питанням про відміну попереднього рішення райради щодо погодження на користування надрами, – каже Репортерові Житомира Станіслав Гуменюк, співголова Громадського руху опору “Врятуємо Полісся”. – Ми сподіваємось на мудрі рішення голови райради, депутатів районної ради, оскільки вони вже ознайомилися з проблемою детальніше, їм надали наукові докази екологічних наслідків і руйнацій від розробки кар’єрів. Голові райради і депутатам доведена інформація про те, що за цими розробками жодних державних інтересів немає, а все робиться в інтересах приватних структур.

Ми сподіваємось, що Малинський район гідно вийде з цієї ситуації і збереже свою природню самобутність. Але нас усіх турбує те, що поки що є згода на розробку кар’єрів у Коростенському районі і громадах сіл, які розташовані вверх по течії річки Ірша. Ці селища розташовані за декілька кілометрів від Чопович, де під розробку Злобицького та Стремигородського родовищ (видобування апатитових руд – це ще страшніше ніж титан) виділено більше 2000 гектарів землі. Якщо ці роботи розпочнуться, то про річку Іршу можна забути назавжди.

Сподіваємось, що за прикладом чопівчан та інших сіл, які піднялися за своє конституційне право піднімуться громади населених пунктів інших районів”, – говорить співголова Громадського руху опору “Врятуємо Полісся”.

Голова обласної ради Йосип Запаловський прокоментував журналістам голосування депутатів обласної ради, яким вони підтримали розробку нових титанових родовищ на Житомирщині. Каже, все було демократично. Відповідні рішення приймали спочатку громади селищних рад, потім районних, далі депутати обласної ради, зваживши всі за і проти проголосували за розробку нових родовищ. Про те, що місцеве населення зовсім не у захваті від таких “рішень” і скасовує їх, голова обласної ради нічого не сказав.

Наступного тижня у Житомирі відбудеться прес-конференція за участю представників громадського руху опору “Врятуємо Полісся”, які оприлюднять свою позицію, щодо ситуації, що склалась.

Думаєте Марс? Ні. Іршанськ