Комарі люблять феромони, які виділяють жінки

Останнім часом у наших оселях та на вулицях літають хмари комарів, які так і чекають нагоди, аби напитися нашої крові.

Здається, що такої навали малих кровососів Житомирщина ще не бачила. Що вони люблять? Як стверджують вчені, найкращі умови для життя та розмноження комарів – волога й тепло. Цим, до речі, й пояснюється цьогорічне нашестя комарів – після інтенсивних дощів настали спекотні дні.

На полювання комарі, здебільшого, вилітають ввечері й полюбляють болотисті місця й теплі приміщення. Тому їх багато у парках та скверах, де є водойми, а також у міських квартирах, які не обладнані кондиціонером. А ще, стверджують деякі вчені, комарі люблять радіацію та антисанітарію. Й погані екологічні умови сприяють збільшенню їхньої популяції та продовжують життя.

Свою жертву комар чує за кілометр. І летить на феромони “Ви помітили, що одних людей комарі кусають частіше, інших – рідше? Дехто стверджує, що все залежить від групи крові, одні групи комарам до смаку, інші -ні. Але, як каже наука, комарі – не гурмани й не керуються тим, смачно їм чи ні.

Насправді, їм все одно, яка у вас група чи резус-фактор. А впізнають людину за речовинами, які вона викидає при диханні, потовиділенні – так званими феромонами. Комарі за кілометр чують запах своєї жертви. До того ж, за висновками науковців, у зв’язку з глобальною зміною клімату комарі почали пізніше впадати у зимову сплячку. До того ж, комарі більше полюбляють «закусити» жіночою кров’ю.

За дослідженнями німецьких ентомологів, жінки комарів приваблюють в період овуляції, тобто тоді, коли жінка здатна зачати дитину – приблизно, між 13 та 18 днями менструального циклу. Інший фактор, який впливає на вірогідність бути покусаним, це температура тіла. Доведено, що чим вища у вас температура тіла, тим більша вірогідність стати обідом для комара. А ще кажуть, що комарам подобається синій колір – аж вдвічі більше, ніж будь-який інший.

Більшість тих, кого комарі люблять, відрізняється підвищеною алергійною реакцією на укуси цих комах. Та є запахи, які відлякують комарів: запах диму (у тому числі й тютюнового), часника, ефірних масел, ладану. Але виявляється, що є щасливчики, яким укуси комарів нестрашні, тому що вони самі виробляють особливі речовини, які відлякують комах – природні репеленти.

Комарі переносять грип?

Усі знають, що комарі переносять малярію, жовту лихоманку. Але ці хвороби здаються нам далекими. Однак, за даними досліджень Московського інституту вірусології, причиною «літнього грипу» в сімдесяти відсотках випадків є вірус, який передається через укус комара. Тому якщо у розпал літа у вас виникли симптоми, які нагадують застуду, обов’язково побувайте у лікаря. Й не переносьте такий грип «на ногах». Дослідження також показали, що до 40-50 років у близько половини людей у крові виробилися антитіла, які захищають від цієї хвороби.

Як захиститися?

В одних після укусу комара залишається на шкірі маленька плямка, що свербить, в інших з’являються пухирі, схожі на опіки. Сьогодні в аптеках і магазинах є чимало засобів, які захищають від укусів комарів. Називаються вони репелентами. Однак, далеко не всі вони допомагають. Препарати вищої категорії захищають від укусів комарів понад чотири години, деякі – до двох годин. Але в екстремальних умовах цей препарат може пропрацювати лише 15 хвилин. Після інтенсивного фізичного навантаження захисне покриття змивається потом, частково стирається, або всмоктується у шкіру.

Висока вологість повітря, висока температура та вітер також скорочують дію репелента. Їх випускають у вигляді аерозолей, кремів, олівців тощо. Зручніші у використанні аерозолі, але безпечнішими для людини вважаються креми. Але їх не можна втирати, достатньо просто намастити на шкіру. Токсикологи вважають, що для малюків до п’яти і навіть до восьми років використання репелентних засобів недопустимо. Крім того, фахівці не рекомендують наносити репеленти на обличчя: разом з потом препарат може потрапити в очі та до рота.

Якщо у вас алергія на укуси комарів, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, і користуйтеся лише тими засобами захисту, які він порадить. Іншим варто прислухатися до таких порад: обробляти місце укусу найкраще нашатирним спиртом або слабким розчином марганцівки; прикладіть до місця укусу холодний компрес з льоду чи рушник, змочений в холодній воді; місце укусу можна змастити бальзамом «зірочка»; не розчісуйте місце укусу, бо можете занести інфекцію.

До речі, американські лікарі рекомендують не вбивати комара на собі, а струшувати чи збивати пальцем. Група вчених довела, що в організмі комарів містяться небезпечні для людини грибки. Вона можуть потрапити в організм людини через шкіру, коли ми вбиваємо комара й розмазуємо його по шкірі.

Джерело: vse1.com.ua