Микола Оніщук: Очевидно, компетенцію парламенту, Президента та уряду буде переглянуто

Якщо Конституційна Асамблея дійде висновку, щодо доцільності переходу до парламентської форми правління, компетенцію Верховної Ради, Президента та уряду буде переглянуто. Таку думку висловив президент Інституту правової політики, доктор юридичних наук Микола Оніщук.

На думку Миколи Оніщука не всі розділи нинішньої Конституції однаково потребують суттєвих змін. «Однак, доволі значущими можуть бути зміни, які стосуються правосуддя та системи організації влади. Так, якщо Конституційна Асамблея дійде висновку, щодо доцільності зміни системи організації влади та зокрема переходу до парламентської форми правління, обсяг повноважень, тобто компетенцію Верховної Ради, Президента та уряду буде переглянуто», – зауважив експерт.

При цьому він наголошує, якщо буде запропоновано посилення президентської форми правління та президентських повноважень, це, швидше за все, не буде підтримано ані опозицією, ані українським суспільством в цілому, з огляду на ті внутрішньополітичні процеси, які мають місце нині в Україні. «Адже, суто президентських режимів в Європі практично вже не існує. Тому такі зміни виглядають більш сучасними та привабливішими, крім того вони вже випробувані європейськими країнами», – вважає Микола Оніщук.