На Житомирщині п’яний водій керував пасажирським автобусом

В останні роки маршрутки у Житомирі стали дуже популярним видом транспорту .

Вони подекуди зручні, швидкісні, маневрові, дозволяють розв’язати чимало транспортних проблем, як у Житомирі та і у сполученні між населеними пунктами області.

Оскільки пасажирські перевезення – справа досить вигідна, нині нею займаються багато організацій, підприємств різних форм власності, приватних осіб. Між ними існує жорстка конкуренція. Проте змагання за максимальну вигоду серед наших перевізників ще надто далеке від цивілізованих норм. Адже в результаті пасажир не виграє, як це мало бути за здоровою логікою. Причому, в жертву приносяться не тільки його комфорт і законні права, але й безпека.

Спробуйте в години “пік” відшукати хоча б одну “маршрутку”, в якій би кількість пасажирів відповідала технічним умовам і правилам. Звичайна практика – встановлення додаткових сидінь там, де конструктивно передбачені аварійні виходи, зменшення допустимих відстаней між пасажирськими кріслами, інші порушення. А саме головне – рівень роботи водіїв.

Варто хоча б трохи проїхати за будь-якою „маршруткою”, щоб стати свідком зухвалого, небезпечного маневрування, перевищення швидкості, порушення правил проїзду перехресть, посадки та висадки пасажирів та багатьох інших “більших” і “менших” водійських гріхів.

Ще не так давно ті, кому довірялося перевезення пасажирів, заслужено вважалися серед водіїв своєрідною елітою, взірцем дисциплінованості. На жаль, нині це подекуди втрачається через нерозбірливість автовласників у гонитві за “дешевою робочою силою”.

Маршрутка може стати не лише зручним, а й безпечним засобом пересування. Що для цього потрібно? Вимогливість і відповідальність. Насамперед, самих пасажиро-перевізників та водіїв, а також державних установ, якими здійснюється видача дозволів та відповідних ліцензій на право здійснення пасажирських перевезень та на яких покладено обов’язки здійснення державного контролю на автомобільному транспорті.

Зі свого боку, Державтоінспекція намагається забезпечити належний контроль у цій сфері. Адже йдеться про інтереси тисяч пасажирів, тобто йдеться про те, що життя цих пасажирів кожної миті може опинитися в руках невмілого або такого, що не усвідомлює своїх дій водія.

Лише за 15 днів при проведенні оперативно-профілактичних заходів по операції „Автобус-2012” особовим складом Державтоінспекції було виявлено 755 порушень Правил дорожнього руху, в т.ч. 1 факт керування автобусами в стані алкогольного сп’яніння, 54 фактів перевищення встановленої швидкості руху, 79 перевезення пасажирів понад встановлену кількість, 41 порушення вимог дорожніх знаків та розмітки, 69 порушення правил зупинки істоянки, 17 фактів використання автобусів на маршрутах без відповідних документів. Виявлено технічно несправних автобусів 229. По виявлених недоліках Державтоінспекцією було видано 113 приписів.

____________________________________________________________________________

В зв’язку з вищевикладеним, для запобігання дорожньо-транспортного травматизму на пасажирському транспорті Державтоінспекція УМВС в Житомирській області звертається до учасників дорожнього руху:

Водії: Будьте уважними. Вибирайте безпечну швидкість руху, щоб мати змогу постійно контролювати та безпечно керувати транспортним засобом. Виконуючи будь який маневр переконайтесь, що це буде безпечно по відношенню до інших учасників дорожнього руху. оточуючих Вас людей.

Пасажири: Не довіряйте своє життя і здоров’я сумнівним перевізникам, звертайте увагу на стан здоров’я водія, та на Пам’ятайте, що від Ваших дій на дорозі залежить не тільки особисте життя та здоров’я, а й безпека технічний стан транспортного засобу, яким пропонується послуги;

– поважайте себе, не заходьте в перевантажений салон автобусу, дочекайтеся наступного.

– При виникненні ситуацій при перевезеннях, що потребують уваги Державтоінспекції негайно повідомляйте до чергової частини за телефоном 8(0412) 47-39-15.

На кожне із звернень буде негайне реагування посадовців УДАІ УМВС в Житомирській області.

УДАІ УМВС України в Житомирській області