На Житомирщині розгорнулися суперечки щодо нового законопроекту про мову

Вчора, 13 червня на сесії Червоноармійської районної ради виникли суперечки стосовно мовного проекту Ківалова-Колісніченка.

Місцеві депутати пропонували надіслати листа до народних обранців, щодо зняття з розгляду законопроекту про мову.

У разі провадження цього законопроекту політичні наслідки будуть руйнівними для України. Вони можуть стати загрозою для державної цілісності країни. Законопроект потрібно зняти із розгляду, оскільки він суперечить статті 10 Конституції України, не отримав схвалення українських та закордонних експертів, поглиблює політичну кризу, несе загрозу функціонування української мови як єдиної державної та орієнтований на запровадження лише російської мови, – сказала Алла Петренко, депутат районної ради.

Серед депутатів відразу виникла суперечка. Як виявилося, багато депутатів не ознайомились із законопроектом про регіональні мови. Депутати від об’єднаної опозиції вимагали поіменного голосування. А також опублікування в місцевих ЗМІ прізвищ тих, хто проголосував проти звернення.

Противники звернення апелювали до того, що серед депутатів районної ради немає спеціалістів, які б змогли дати адекватну оцінку. Були і такі, які вигукували, що хотіли б бачити російську і польську другими регіональними.

Після обговорень та суперечок депутати від об’єднаної опозиції настояли на поіменному голосуванні. Представники провладних партій, вочевидь побоявшись народного осуду, все ж таки неохоче підняли руки та проголосували за звернення щодо відклику «мовного» законопроекту.

Таким чином, битва за мову в Червоноармійському районі була виграна.

Людмила Харчук, 20 Хвилин