На Житомирщині вже знають як “заманити” лікарів на село

Як забезпечити первинну ланку медицини кваліфікованими кадрами – стимули для лікарів шукають як в області, так і в державі. І подекуди вже знайшли.

Як розповів начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас, прикладом для наслідування цілком може стати Бердичів:

“Міський голова, Василь Мазур, дуже опікується медициною, і наразі він налаштований саме зацікавити молодих спеціалістів працювати в первинній ланці. У нас навіть є з ним домовленість найближчим часом поїхати у Вінницький національний медичний університет, де будемо пропонувати випускникам, які навчалися на контракті, роботу в місті Бердичеві сімейними лікарями, дільничними терапевтами та педіатрами. При цьому міський голова стовідсотково буде гарантувати їм житло в самому Бердичеві, тобто, їм виділятимуть квартири”.

Крім забезпечення житлом, для лікарів первинної ланки розглядається можливість надання додаткової заробітної плати. За словами Олександра Торбаса, в пілотних регіонах, до яких належить, наприклад, Вінницька область, заробітна плата сімейних лікарів вже дорівнює 4-5 тисячам гривень:

“Ми поки що цей проект не впроваджуємо, але підготовчу роботу ми вже провели. Ми в кожному районі створили центри первинної медико-санітарної допомоги, які допоможуть з 2013 року, коли вже буде законодавство для всієї України, нам активно розпочати реформування первинної ланки. І, звичайно, коли буде житло, коли буде така зарплата, це й будуть стимули для того, щоб лікарі з бажанням йшли працювати в первинну ланку”.

На сьогодні в області не вистачає 1200 лікарів (це майже 26 відсотків від потреби), і ще стільки ж – практикуючі лікарі пенсійного віку.

Житомирська Хвиля