Об’єднана опозиція зобов’язалася перед рухом “Чесно” що нових “тушок” не буде

21 червня, Київ. Громадянський рух ЧЕСНО провів зустріч з Об’єднаною опозицією.

У результаті проведеного діалогу партійні лідери взяли на себе конкретні зобов’язання щодо збільшення прозорості та відповідальності перед виборцями.

Зокрема, голова ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк та керівник центрального виборчого штабу опозиції Олександр Турчинов озвучили основні зобов’язання, що були оприлюднені у формі декларації.

Під час проведення парламентської виборчої кампанії Об’єднана опозиція зобов’язалася, серед іншого:

1. Не застосовувати технологій прямого та непрямого підкупу виборців;

2. Відкрити виборчий партійний список та список кандидатів мажоритарників від опозиції із зазначенням їх майнових декларацій та автобіографій;

3. Не включати до виборчих списків кандидатів, які були причетні до порушення прав і свобод людини та корупційних дій; приховували своє майно; системно не відвідували парламент або змінювали свою політичну позицію всупереч волевиявленню виборців.

На запитання журналіста Мустафи Найєма, чи готові опозиційні депутати вже в цій каденції голосувати персонально, Арсеній Яценюк заявив, що вони найближчим часом зберуть фракцію і спробують ухвалити відповідне рішення.

В свою чергу, після обрання до парламенту наступного скликання опозиціонери обіцяють:

1. Не змінювати власну політичну позицію;

2. Постійно брати участь у роботі Верховної Ради та її органів;

3. Раз на рік оприлюднювати декларації про доходи та видатки;

4. Голосувати в парламенті виключно особисто та внести і підтримати закон про запровадження кримінальної відповідальності за голосування картками інших народних депутатів.

Представники громадськості заявили, що підтримують кроки політичних сил, зокрема Об’єднаної опозиції, на зустріч вимогам виборців та закликали провладні сили до аналогічних зобов’язань.

“Якщо опозиція виконає озвучені зобов’язання, це матиме позитивний вплив на демократизацію всього політичного процесу в Україні. З одного боку, це трохи дивно, що елементарна обіцянка нарешті дотримуватися Конституції сприймається як неабияка рішучість опозиції. З іншого боку – ми не маємо жодної сили у Верховній Раді, яка б системно не порушувала Основного Закону”, – заявила одна з ініціаторів руху ЧЕСНО, директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

У свою чергу інший учасник зустрічі, журналіст Мустафа Найєм, наголосив, що “це маленька історія успіху громадськості, яка показує, що суспільний запит може змінювати політику. Водночас, моніторинг чинного парламенту на відповідність 6 критеріям руху ЧЕСНО показує, що у списки потраплять недоброчесні кандидати у депутати як від влади, так і від опозиції. Ми, як журналісти, будемо доносити цю інформацію до виборців незалежно від того, до якої партії належать порушники”.

____________________________________________________________________________

У зустрічі з рухом ЧЕСНО взяли участь представники Об’єднаної опозиції: лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк, перший заступник Голови партії ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко, народні депутати України, представники фракції БЮТ Сергій Пашинський, Сергій Соболєв, Андрій Шевченко та інші представники опозиційних сил. Рух ЧЕСНО представляли – директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар, голова правління «Інтерньюз-України» Костянтин Квурт, голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко, виконавчий директор «Центру UA» Світлана Заліщук. Також у заході взяли участь відомі журналісти руху «Стоп цензурі!» та представники інших громадських ініціатив таких, як САМ та Опора.