Опозиція “здала” мову свідомо, – ЗМІ

5 червня 2012-го року Верховна Рада України у першому читанні ухвалила скандальний мовний законопроект Ківалова-Колесніченка, який передбачає фактичне введення російської мови у життя низки регіонів.

Зранку під Радою зібралися люди. Опозиція не змогла перешкодити “регіоналам” провести голосування, попри численні обіцянки. За інформацією джерел “Української правди”, опозиція “здала” мову свідомо.

Опозиція попередньо планувала зірвати голосування щодо мовного законопроекту, однак свідомо не зробила цього. Про це повідомляють джерела Української правди серед опозиційних депутатів.

“Попередній план був такий, що під час сигналу для початку голосування 30 осіб (з БЮТ і НУНС) мали кинутися у сектор тушок і повиривати картки з гнізд. Однак, коли пішов сигнал, ніхто цього не зробив”, – зазначив співрозмовник.

“Це повна здача мовного питання, яка відбулася з вини опозиції”, – додав він. “Знаєте, що вони обговорювали в залі до голосування? Чи виходити до людей на мітинг після того, як законопроект буде прийнято. Тобто вони не допускали думки, що голосування буде зірвано”, – додав він

Втім, опозиція й тепер клянеться не дати “регіоналам” ухвалити закон про мови у цілому.

Після голосування під Радою, де вже зібралися прихильники і противники мовного законопроекту, розпочалися сутички

“Беркут” застосував проти мітингувальників сльозогінний газ.

Протягом ранку під Радою відбувалися дрібні сутички, однак зі сцени мітингувальників закликали не піддаватися на провокації

Ще у понеділок “регіонали” почали звозити під Раду мітингувальників з регіонів. За акцію за ухвалення мовного законопроекту людям обіцяли платити по 135 гривень.

Зранку у вівторок під Верховною Радою зібралося близько 2-3 тисяч прихильників Партії регіонів на підтримку мовного законопроекту

Минулого тижня громадські активісти закликали всіх небайдужих прийти під Раду у вівторок, щоб захистити українську мову.

Пізніше група активістів направилась на Майдан незалежності, де їх зустріли беркутівці

Джерело: “Українська правда”

Відео Skrypin Production та кореспондентів УП

____________________________________________________________________________

Прийняття ВР у першому читанні скандального законопроекту вже коментують у Житомирі.

Очільник обласної “Свободи” Сидір Кізін впевнений, що виборець не дасть жодного голосу за Партію Регіонів та її сателітів. “Кожен хто підняв руку на українську мову рано чи пізно відповідатиме перед українським народом”, – сказав він.