Польська шляхта Житомира нагадала українцям про втрачені ними історичні можливості

26 червня 2012 року в Польському Домі Житомира голова ЖОМГО «Союз польської шляхти» Наталія Костецька-Іщук презентувала виставку «Рівні з рівними», яка присвячена Гадяцькій унії 1658 року.

У презентації взяли участь почесні гості – консул Республіки Польської у Вінниці Войцех Мрозовські, доктор історичних наук Іван Ярмошик, кандидат історичних наук Микола Натикач та спонсор проекту Валерій Михальський.

Виставку було презентовано саме зараз невипадково. Україна і Польща спільно проводять Євро-2012. Обидві країни стали центром уваги для всієї Європи. Центром європейського футболу. І саме у цей час варто нагадувати суспільству про сторінки спільної історії. Історії, яка єднає польський та український народи.

Історії, творцями якої були й наші земляки – житомиряни

Представники польської щляхти Житомира вирішили нагадати про витоки української державницької ідеї та чудовий європейський проект ХVII століття. Його автором був Юрій Немирич – шляхтич, народжений у Черняхові, біля Житомира. Виставка «Рівні з рівними» розповідає про Гадяцьку угоду 1658 року.

«Якби це відбулося 20 років раніше, то взагалі не було б повстання Хмельницького» – це оцінка Гадяцької угоди професора Варшавського університету Тереси Хинчевської-Геннель)…

За такої умови у повстанні дійсно не було би потреби

Адже, згідно з угодою, Україна мала стати окремим князівством у складі рівних і вільних країн Речі Посполитої. Конфедерації вільних народів, яка могла стати середньовічним прообразом сучасного Європейського союзу. Але, нажаль, кажуть представники ЖОМГО «Союз польської шляхти», тоді історія пішла за іншим сценарієм…

Причина, кажуть польські шляхтичі Житомира, — зовнішній вплив та відсутність єдності тогочасного суспільства. Згода будує, незгода руйнує. “Треба визнати, що відсутність згоди у суспільстві змарнували чудовий європейський шанс для України та Польщі у ХVII столітті… – кажуть організатори виставки.

Нажаль, для України ця проблема залишається актуальною донині

Адже, Україна і сьогодні перебуває на роздоріжжі. Досі не може визначитися із важливим геополітичним і цивілізаційним вибором. Не може дійти згоди щодо вибору – Європа чи Євразія… “І це не тільки українська проблема, це стосується стабільності і безпеки усієї Європи. Тому, наша виставка сьогодні є надзвичайно актуальною” – кажуть ініціатори виставки.

Виставка, на думку її ініціаторів, покликана спонукати сучасників замислитись над наслідками

Наслідками, до яких приводить незгода у виборі стратегічного вектору молодої країни… Організаторів та учасників заходу привітав консул Республіки Польської у Вінниці Войцех Мрозовскі. Він відзначив, що дуже важливо нагадувати суспільству сторінки історії, які не розділяють, а єднають польський та український народи.

Представники Житомирського державного університету імені І.Франка доктор історичних наук Іван Ярмошик та кандидат історичних наук Петро Натикач розповіли про видатних житомирян – Івана Виговського та Юрія Немирича, які в 1658 – 59 роках реалізували чудовий і перспективний проект перетворення Речі Посполитої на державу трьох вільних і рівних народів. Науковці подякували організаторам виставки за те, що майже із забуття піднімаються цікаві сторінки історії та такі видатні історичні персонажі як Юрій Немирич.

Спонсор проекту Валерій Михальський звернув увагу на економічну сторону житомирської історії часів Речі Посполитої.

По завершенні офіційної частини заходу організатори, учасники і гості презентації отримали можливість більш докладно познайомитися з матеріалами виставки

Згодом, під живий акомпанемент фортепіано, гостей почастували напоями та тортом (у вигляді серця, прикрашеного польською та українською символікою). Учасники заходу мали можливість поспілкуватися у неформальній та невимушеній атмосфері.