Включення в раціон фруктів і овочів різноманітних кольорів – не тільки естетично, а й корисно.
Певний колір вказує на перевагу унікальних якостей, які захищають наш організм і підсилюють його опірність хворобам.
Фрукти і овочі червоного або пурпурного кольору є багатим джерелом антоцианиныв. Ці сильні антиоксиданти захищають від старіння клітин, хвороби Альцгеймера і захворювань серцево-судинної системи. Приклади: червоне вино, полуниця, помідори, червоні яблука, чорнослив, чорниця, виноград, буряк і баклажани.
Зелені овочі та фрукти необхідні для профілактики раку. Вони пригнічують дію канцерогенів за допомогою таких речовин, як індоли, ізоціанат і сульфарофан. Капуста, брюссельська капуста та брокколі – відмінні джерела цих речовин.
Білі і зеленуваті лук і часник багаті алліцином, який допомагає боротися з раковими пухлинами. В інших продуктах цього кольору (білі сливи, селера, біле вино і т.д.) знаходять флавоноїди. Вони мають виражені протиалергічні властивості і корисні для судин.
Жовтий колір говорить про велику кількість каротиноїдів лютеїну і зеаксатіна, необхідних для здоров’я очей. Ці речовини знижують ризик розвитку вікової дегенерації макули і катаракти. Також, лютеїн захищає від атеросклерозу. Серед прикладів жовтих натуральних продуктів можна назвати гірчицю, рукколу, капусту, шпинат, диню, кукурудзу і авокадо.
Помаранчева їжа (морквина, абрикоси, манго, солодка картопля і т.д.) містить бета і альфа-каротин. Вони необхідні для лагодження пошкоджених ДНК і захисту від раку.
Жовто-оранжеві натуральні продукти допомагають запобігти хворобі серця. В них містяться бета-кріптотанксін і вітамін С. У шкірі таких овочів і фруктів багато захисного жиру. Вчені вважають, що він знищує клітини ракових пухлин. Найбільш корисними жовто-помаранчевими фруктами вважаються персики, апельсини і ананаси, пише