Прокурор Житомирщини Ігор Проценко покритикував міліцію і податкову через тиск на бізнес

Президент України та Генпрокурор дали вказівку регіональним прокуратурам проаналізувати скарги, які надходять від представників малого та середнього бізнесу. Підприємці скаржаться на тиск збоку держави та контролюючих органів.

Ті, хто ставав на нелегкий шлях відкриття власної справи у Житомирі знають, як багато «контролерів» з’являється одразу, коли підприємець заявляє про своє бажання заробляти гроші. Наприклад, на Житомирщині існує 37 органів контролю, наділених правом здійснення перевірок суб’єктів підприємництва. За оперативними даними, упродовж минулого року та першого кварталу поточного контролюючі органи області провели понад 90 тисяч перевірок, склали понад 180 тисяч протоколів про адміністративні порушення. Всього в області зареєстровано 300 тисяч підприємств та організацій і понад 60 тисяч фізичних осіб – підприємців-«спрощенців».

Прокурор Житомирської області провів оперативну нараду з керівниками державної та виконавчої влади, правоохоронних та контролюючих органів області. Вирішив дізнатися, чи справді у нас малий та середній бізнес потерпає від ненажерливих апетитів численних інспекцій?

На нараду запросили голову ЖОДА Сергія Рижука, голову обласної ради Йосипа Запаловського, начальника УМВС України в області Олександра Просолова, начальника Управління Служби безпеки України в області Олександра Наумова. Свою присутність виявили і представники фіскальних і контролюючих органів.

Як повідомляє прес-служба прокуратури, обласний прокурор навів конкретні приклади, коли під час підготовки та проведення перевірок керівниками контролюючих органів порушується чинне законодавство та перевищуються повноваження. Детальніше про які порушення йдеться – не повідомляється.

Також у виступі прокурора області серйозні зауваження прозвучали щодо роботи органів внутрішніх справ, державної податкової служби, дозвільних органів та інших контролюючих відомств.

Прес-служба відомства повідомляє, що прокурором Житомирщини запропоновано конкретні заходи, які спрямовуватимуть органи виконавчої влади, органи державного контролю та правоохоронні органи області здійснювати свої повноваження виключно у законодавчому полі. Про які заходи йдеться, також невідомо.