Смачний шашлик без шкоди для здоров’я: 10 секретів

Невдовзі – вихідні, багато хто проведе їх за містом, на природі.

А улюблена їжа на повітрі – звичайно ж, шашлик! Шашлик – страва, безумовно, смачна, і так само безумовно – не найкорисніша. Проте в наших силах зробити його таким.

1. Очищайте решітки і шампури

Саме на решітці гриля і шампурах після смаження шашлику залишаються підгорілі частини м’яса з великим вмістом шкідливих канцерогенів. Для того щоб при наступному смаженні шкідливі речовини не перейшли на м’ясо, не забувайте мити решітки і шампури після кожного використання.

2.Вибирайте правильне вугілля

Краще вугілля – з твердих порід дерев. Саме таке вугілля довше горить і дає рівний жар при не дуже високих температурах. Підійдуть вугілля з берези, дуба, горіха.

3. Знижуйте температуру

Жарячи м’ясо на вугіллі, збільшуйте відстань між м’ясом і гарячим вугіллям: роздробити великі шматки вугілля на більш дрібні або переставте решітку гриля на самий верхній рівень жаровні. Таким чином, м’ясо не пересмажиться. Сильно засмажене м’ясо гірше засвоюється організмом, до того ж у дуже просмаженому шматку утворюються канцерогенні речовини. Перед подачею шашлику обріжте і видаліть всі підгорілі частини.

4. Маринуйте

Маринад не тільки робить м’ясо для шашлику більш смачним і м’яким, але і знижує вміст шкідливих канцерогенних речовин. Дослідження вчених підтвердили, що, замаринувавши курку в простій суміші з оливкового масла, виноградного оцту, часнику, лимонного соку, солі і коричневого цукру, можна знизити вміст канцерогенних речовин у кінцевому продукті (шашлик) на 90%. Для маринаду добре використовувати і червоне вино або пиво: м’ясо в такому маринаді насититься антиоксидантами, а вміст канцерогенних речовин при смаженні буде істотно нижчим.

5. Позбавтеся від жиру

Знизьте кількість шкідливих жирів і канцерогенів: перед смаженням м’яса зріжте з нього жир, а з курчати зніміть шкіру. Пам’ятайте – половина жирів, що містяться в курці, знаходиться саме в шкірі, так що позбувшись від неї, ви відразу знижуєте кількість калорій в одному шматку курки в два рази. Не забудьте зняти шкіру перед тим, як маринувати курчати, інакше маринад, а разом з ним і смак, залишаться в ній.

6. Зменшуйте порції

Намагайтеся зменшити кількість з’їденого. Зробити це просто: перед відправкою м’яса на решітку гриля або шампури розділіть його на більш дрібні частини.

7.Замініть м’ясо рибою

Вміст жирів в рибі істотно нижчий, ніж у м’ясі, до того ж риба запікається на грилі куди швидше м’яса – а значить, в готовій рибі міститься набагато менше шкідливих канцерогенів, ніж у м’ясі. Готуючи шашлик, не забудьте окрім м’ясного набору побалувати себе і рибкою.

8.Запікайте овочі

Ви здивуєтеся, але багато овочів здадуться вам набагато смачнішими у вигляді шашлику, ніж вареними або смаженими. Збризніть їх перед готуванням оливковою олією і запечіть на решітці гриля або на шампурах. Вийде відмінне і некалорійне доповнення до м’яса.

9. Відмовтеся від сосисок

Сосиски, сардельки та інші подібні вироби вкрай небажані для гриля, так як під час смаження в них утворюється велика кількість шкідливих канцерогенів. Якщо хочеться шашлик з фаршу, вибирайте для гриля купати, заготовте самостійно фарш для котлеток для гриля або зробіть люля-кебаб (м’ясний фарш, смажений на шампурі).

10. Скажіть “ні” картоплі і «так» – овочам

Забудьте про печену картоплю, картоплю-фрі і пюре. Якщо хочете, щоб ваше шашличне свято було не тільки смачним, але і корисним, заїдайте м’ясо свіжими овочами та зеленню. Підійде будь-який листовий салат, петрушка, кріп, кінза, помідори, огірки, редиска і т.д.

За матеріалами: point.ru