ТОП-10 продуктів, які треба їсти в спеку

Як перемогти спеку – їжею? Охолоджуйтесь зсередини!

Нудьгували про літо? Тепер насолоджуйтеся по повній програмі – спека, обгорілі плечі, спрага … Не надто апетитно, але цілком можна пережити, якщо знати кілька простих правил смачного життя влітку.

Що відбувається з нами влітку

У спеку наш організм змінюється в двох основних параметрах: час сну зменшується, а хімічні реакції прискорюються. Отже, ми більше хочемо пити, менше – їсти. Вчені стверджують, що при кожному підвищенні температури на 10 градусів необхідно скоротити кількість споживаних калорій на 5-10%. Тобто не тільки менше їсти, але і їжу вибирати малокалорійну.

За прикладом мешканців жарких країн потрібно скорегувати своє меню: прибрати калорійну жирну їжу, м’ясо замінити рибою або морепродуктами, різко збільшити овочі та фрукти в раціоні. Якщо немає сил відмовитися від м’яса – відварюйте нежирну телятину, курку або індичку і споживайте м’ясо холодним.

Зміна звичок

Влітку ми частіше, ніж в холодну пору року, дозволяємо собі перекусити на ходу (морозиво, хот-дог, банан).

Досить часто трапези організовуються на природі (пікнічок, шашличок і т.п.).

Пора відпусток – пора дегустації незнайомих іноземних страв.

Літо – більш відповідний час для ресторанної їжі.

Літні прохолодні продукти

Влітку потрібно їсти продукти, в яких найбільше води. Їх досить багато, і традиційних для України, і екзотичних.

Дієтологи рекомендують ТОП-10 прохолодних продуктів:

Огірки: 96% води

Селера: 94% води

Помідори: 93% води

Шпинат: 92% води

Диня: 91% води

Полуниця: 90% води

Папайя: 89% води

Грейпфрут: 88% води

Кале: 87% води

Апельсини: 86% води

Меню жаркого літа

Якщо в спеку організм поводиться інакше, ніж взимку, то логічно дати йому те, чого він потребує. Ми підібрали літні продукти, і так само повинні підібрати літнє меню, в якому діють всі ті ж правила виживання в літню спеку:

Переважають холодні супи: окрошка, борщ, таратор, гаспаччо.

Різко збільшується споживання рідини, тому потрібно стежити за її якістю – не пити солодкі шипучки, а свіжі соки, домашні кваси і лимонад.

М’ясо витісняється з раціону зовсім або замінюється морепродуктами.

Овочі та фрукти вживаються без термічної обробки і в більшій кількості.

За матеріалами: АіФ