Умови отримання доступного кредиту на житло для житомирян

Соціальними ініціативами Президента України передбачено запровадження програми здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, тобто держава компенсує за кредитами 13%, а громадянин сплачує тільки 3% річних.

Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов затверджено постановою Кабінетом Міністрів України №343 від 25.04.2012р., із змінами та доповненнями (далі Порядок), визначає механізм здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, шляхом відшкодування частини процентів за кредитами, отриманими на будівництво (реконструкцію) чи придбання в об’єктах незавершеного будівництва або не реалізованого замовниками (управителями) в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року житла (квартири в багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки або майнові права на них).

Часткова компенсація процентів надається за кредитами, отриманими позичальниками в банках, які віднесені до першої та другої групи згідно з розподілом, визначеним Національним банком, і які звернулися до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій з метою участі у кредитуванні позичальників відповідно до цього Порядку.

Визначено банки, які підтвердили наміри щодо участі в кредитуванні відповідно до даного Порядку: АТ «Ощадбанк», Банк «Фінанси і кредит», ЗАО УКБ «Укргазбанк».

Кредит, за яким надається часткова компенсація процентів, надається на умовах:

– надання кредиту в гривнях;
– термін кредитування до 15 років з моменту укладання договору;
– процентна ставка на момент видачі кредиту не перевищує 16%;
– обов’язковий власний внесок позичальника не перевищує 25% вартості житла (за бажанням позичальника розмір такого внеску може бути збільшено. У якості першого внеску можуть зараховуватися кошти, сплачені позичальником за перевищення граничної ціни і вартості квартири).
– максимальний розмір кредиту, за яким може бути надана часткова компенсація процентів, визначається шляхом множення нормативної площі житла на його розрахункову вартість;
– укладання договорів поруки з кожним дієздатним членом сім’ї, який проживає разом з позичальником;
– компенсації підлягають фактично сплачені проценти за користування кредитом.

Вимоги до об’єктів:

Квартири в об’єктах незавершеного будівництва або не реалізовані замовниками квартири в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року.

Загальна площа житла (нормативна площа) не більше 40 кв. метрів на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб та 58 кв. метрів загальної площі на сім’ю з трьох і більше осіб. Допускається перевищення нормативної площі та розрахункової вартості житла не більш як на 25 %.

Вартість 1 кв. метра нормативної площі житла для м. Житомира становить 5000 грн. (розрахункова вартість). Допускається перевищення без часткової компенсації не більше як на 25%.

Перелік об’єктів формує Міжвідомча комісія за поданням Житомирської обласної державної адміністрації. Остаточне рішення приймає банк, інформує прес-служба міської ради.

Вимоги до позичальників:

Громадянин, який потребує поліпшення житлових умов та відповідають вимогам банку до позичальників (насамперед тим, які перебувають на квартирному обліку, та молодим сім’ям, що мають дітей);

Позичальником є громадянин, який потребує поліпшення житлових умов та відповідає вимогам банку до позичальників.

Щомісячний платіж за кредитним договором з урахуванням часткової компенсації процентів на момент отримання кредиту не повинен перевищувати 40 % сукупного середньомісячного доходу сім’ї. При цьому сума, що залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім’ї, який проживає разом з позичальником;

Середньомісячний грошовий дохід позичальника і членів його сім’ї не повинен перевищувати десятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні, розрахованого згідно з даними Держстату;

Дотримання вимог законодавства щодо захисту житлових прав і майнових інтересів дітей.

Подання щороку податкової декларації.

Реєстрація місця проживання позичальника і членів його сім’ї за адресою придбання житла.

Придбане житло є основним місцем проживання позичальника і членів його сім’ї та не може бути передане в найм (оренду).

Укладання договорів:

Для отримання позичальником часткової компенсації процентів між розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня (одержувачем бюджетних коштів), банком і позичальником укладається договір про надання часткової компенсації процентів.

Документи які необхідно подавати громадянину для укладання договору часткової компенсації процентів:

– заява про надання часткової компенсації процентів;
– копія паспорта;
– копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (не подається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку в паспорті);
– довідка про склад сім’ї та реєстрацію (форма-3);
– копія свідоцтва про шлюб (за наявності);
– копія свідоцтва про народження дитини (дітей) (за наявності);.
– довідки про доходи на всіх членів сім’ї; (за 6 місяців).

Більш детальну інформацію можна отримати за адресами:
– м-н ім. С.П. Корольова, 4/2, відділ по обліку та розподілу жилої площі міської ради, каб. №264, тел. 48-11-88
– вул. Черняховського, 12-а, Державний фонд сприяння молодіжного житлового будівництва, тел.42-25-12