Влада на Житомирщині ще й досі не вірить, що народ повстає на захист своїх прав, – Кізін і Француз

У Любарському районі на Житомирщини люди не витримали “покращення”. Селяни вийшли під стіни Любарської райради, щоб зареєструвати звернення, у якому висловили незгоду з тим, що у районі у ручному режимі занижуються ціни на молоко.

Люди кажуть: влада змовилася з бізнесом. Усі молокозаводи на території району, ніби змовившись, приймають у селян молоко за смішною ціною – 1,61 гривні за літр. Про конкуренцію заготівельників і мови нема. Кажуть, якщо у якесь село і заїжджає молоковоз з іншого молокозаводу і пропонує вищу ціну, його швидко “вичисляють” ті, хто треба і з погрозами спалити машину, побити, вбити, женуть геть.

Селяни заговорили про “молочну мафію”. Подолати її – не так то просто. Опір, повсталі, відчули на собі шалений. Двох мітингувальників один з яких – депутат, міліція запроторила за грати. Представники об’єднаної опозиції Сидір Кізін та Віталій Француз розповіли житомирським журналістам про те, що зараз коїться у Любарському районі. Кажуть, сьогодні селяни перекрили трасу Любар-Хмільник. Пропускали усі машини, крім молоковозів. Вимагають зустрічі з представниками молокозаводів та заготівельниками.

Сидір Кізір, разом з селянами відстоював право на прийнятну ціну на молоко: “Цей ринок повністю тіньовий. Нам треба зламати тіньову схему, забезпечивши селян юридично грамотними договорами із заготівельниками, щоб вони були захищеними.”

Віталій Француз, представник об’єднаної опозиції, майбутній кандидат по 65-му виборчому округу: Є інформація про те, що після народного гніву у Любарському районі пройшла нарада, на яку зібрали усіх селищних голів району і там домовилися, що піднімуть заготівельну ціну на молоко до 2-х гривнів. Це так, щоб втихомирити людей… Ну хіба не знущання? Чому ж вони не пускають в район молоковози, які готові приймати молоко по 3 гривні і вище? Це перше. А по-друге, аналогічна ситуація складається у сусідніх районах. Там теж людей примущують продавати молоко за копійки.

Зараз у Любар поз’їжджалися міліціонери з усіх області. Захищатимуть вони кого? Районна влада ще й досі не вірить у те, що селяни справді повстають на захист своїх прав.