Вся правда про ліки – відтепер в інтернеті

З 1-го червня запрацював сайт, який відкритий Європейським агентством лікарських засобів.

На сайті будуть представлені дані про виявлені нові побічні ефекти ліків. Поступати така інформація буде від відповідних відомств країн Європи.

Європейське агентство лікарських засобів (European Medicines Agency – EMEA) займається координацією роботи національних відомств країн ЄС з реєстрації та контролю лікарських препаратів.

Днями ЕМЕА зробило корисний крок у поліпшенні обміну медичною інформацією – новий сайт www.adrreports.eu представив у систематизованому вигляді докладні дані про випадки побічних ефектів, раніше не відомих і не виявлених під час клінічних випробувань.

В даний час на сайті вже є інформація про 650 препаратів, причому пошук можна робити як за медичним назвою, так і по комерційним найменуванням ліків.

За задумом авторів проекту первинна інформація про виявлені нові побічні ефекти ліків повинна надходити від лікарів і пацієнтів з різних країн Європи, які спочатку направляють її у відповідне відомство своєї держави та/або у фармацевтичну компанію, що має право на продаж препарату на території країни.

Національне управління по контролю за ліками потім регулярно направляє всі отримані дані в EMEA, співробітники якого і будуть оновлювати інформацію на сайті.

При створенні сайту був врахований досвід таких потужних регуляторних відомств як Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) і Health Canada, які і стали головними консультантами проекту.

В даний час існує тільки англомовна версія сайту, однак найближчим часом матеріали ресурсу буде представлено на 22 мовах країн-членів Європейського Союзу, пише health-ua.org.