Тема морозива актуальна кожного літа, коли, рятуючись від спеки, ми купуємо його у великій кількості.
Тому напередодні спекотних днів
ГОСТ 4733:2007 – 2 б.; ГОСТ 4735:2007 – 1 б.; ТУ – 0 б.
Жирність:
вказана, відповідає типу морозива – 2 б.;
вказана, невідомо, чи відповідає (морозиво зроблено по ТУ) – 1 б.;
не відповідає типу морозива або не вказана – 0 б.
Чи є повна інформація на етикетці:
так – 2 б.;
ні – 0 б.
Термін зберігання:
не більше 10-12 місяців – 2 б.;
більше 12 місяців – 0 б.
Склад морозива:
– на першому місці в інгредієнтах молочні продукти, а не вода, мінімальна кількість потенційно небезпечних «Е», немає рослинних жирів – 2 б.;
– на першому місці – молочні продукти, але дуже багато потенційно небезпечних «Е» або є рослинні жири / на першому місці – вода, але мало «Е» – 1 б.;
– на 1 місці вода, є рослинні жири і багато потенційно небезпечних «Е» – 0 б.
НА ЩО ДИВИТИСЯ В СКЛАДІ
НА СТАНДАРТ
ГОСТ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови» – в ньому не повинно бути рослинних жирів.
ГОСТ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови». Морозиво з цього стандарту може містити як молочні, так і рослинні жири.
ГОСТ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, шербет, лід. Загальні технічні умови». Цей вид морозива взагалі не містить молока.
НА ЖИРНІСТЬ
Норми:
0,5-7,5% – в молочному морозиві;
8-11,5% – у вершковому;
12-20% – в пломбірі.
НА ПОСЛІДОВНІСТЬ ІНГРЕДІЄНТІВ
На першому місці в складі стоять ті інгредієнти, яких найбільше в продукті.
НА ДОБАВКИ
Е407, карагенан – стабілізатор, загусник, може викликати розлади шлунково-кишкового тракту.
Е410, камедь ріжкового дерева, природний стабілізатор, загусник, безпечний.
Е412, гуарова камедь – стабілізатор і загусник, уповільнює кристалізацію льоду, безпечний.
Е415, ксантанова камедь – природний стабілізатор і загусник, безпечний.
Е433, полісорбат 80 (поліоксіетіленсорбітан моноолеат) – стабілізатор штучного походження, даних про шкоду для здоров’я на даний момент немає.
Е459, мальтодекстрин – емульгатор на основі крохмалю, безпечний.
Е466, карбоксиметилцелюлоза натрієва сіль – у великій кількості призведе до розладу шлунка.
Е471, моно-і діглеціріди жирних кислот – стабілізатор, нешкідливий.
Е476, соєвий лецитин і ефіри полігліцерина взаімоетерифіцированих рацінолових кислот – емульгатор, нешкідливий у невеликих кількостях, але при надлишку може викликати алергічні реакції, крім того, його виробляють з потенційно небезпечної сої.