Житомирська «Орея» вдруге відкрила щорічний музичний фестиваль «Стравінський та Україна»

Цього року Академічній хоровій капелі «Орея» вдруге випала честь відкрити фестиваль, який пропагує класичну музику в усіх її жанрах, стилях і формах.

10 червня у Палаці культури Луцькf відбулося урочисте відкриття Дев’ятого музичного фестивалю «Стравінський та України» концертом Академічної хорової капели «Орея», яка торік здобула Гран-Прі Міжнародного конкурсу хорових колективів у іспанському Толосі.

Фестиваль проходить з 10 по 17 червня у Луцьку та Устилугу. Символічною є дата 17 червня (за новим стилем), адже у цей день і народився видатний російський композитор та диригент українського походження Ігор Федорович Стравінський. Обов’язковою умовою участі є наявність у репертуарі колективу чи окремих виконавців творів Стравінського.

За словами директора Волинської обласної філармонії Сергія Єфіменка, цьогорічний музичний фестиваль наймасштабніший за кількістю учасників – майже півтори сотні музикантів мають честь вийти на сцену та виконати твори композитора. Мета цьогорічного заходу – показати різницю між класичною музикою, яка робить нас кращими, і музикою «попсовою», яка не дає можливості розвиватися духовно.

До того ж 14 червня у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «З поверненням, Маестро!», присвяченої 130-річчю від дня народження Ігоря Стравінського. У рамках фестивалю у приміщенні Волинського державного училища культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського 15 червня відбудеться міжнародна науково-теоретична конференція «Україна-Стравінський-сучасна музична культура» з міні-концертом за участю вихованців закладу. Зокрема, студенти презентують хореографічну постановку сюїти із балету Стравінського «Жар-птиця».

В урочистій академії та концерті в Обласному академічному театрі ляльок у Луцьку візьме участь гість із Великобританії – відомий кінорежисер Тоні Палмер, який створив фільми про Стравінського та Шостаковича

Головною метою фестивалю є пропаганда творчості Стравінського та вивчення його зв’язків з Україною, а також популяризація кращих зразків світової і української музичної класики, культурне та естетичне виховання молоді, обмін досвідом роботи між музичними виконавцями, композиторами, музикознавцями. Приорітетом кожного фестивалю є виконання прем’єрних творів Стравінського, які до цього часу в Україні не виконувались.

Музичний фестиваль «Стравінський та Україна» заснований у 1994 році управлінням культури Волинської облдержадміністрації та Волинською обласною філармонією.

Яна Ремез, прес-секретар Житомирської обласної філармонії