Ексклюзив Репортера! На Житомирщині вальщики лісу творили бензопилами Прекрасне: фоторепортаж

Лісозаготівля – непроста, нелегка сфера. Тут жартів мало. Передусім техніка безпеки і професійна майстерність працівника.

Вальщики лісу, усі, хто працюють на лісозаготівлі, знають наскільки відповідальною є їхня робота. Деревина – за рахунок своєї маси, габаритів, інших факторів є травмонебезпечною. Щоб підготувати її до реалізації треба пройти не один етап. Перший з них, звісно ж, валка лісу.

На Житомирщині є лісники, які майстерно володіють навиками валки, обробки, заготівлі деревини. Бензопилами вони вправляються настільки грамотно і впевнено, що їх роботу можна порівняти з написання художником картини. Ну, уявіть… 30-ти метрову сосну, покласти точно на контрольний кілок. Це справжня фантастика!

27 травня на Житомирщині у лісах Городницького лісництва Новоград-Волинського району пройшли 15-ті обласні змагання серед вальщиків лісу. З’їхалися найкращі лісоруби області – як ті, за плечами яких – багатоторічний досвід, так і молоді лісники-аматори, які у своєму завзятті були непростими конкурентами 40-річним дядькам.

Змагалися у різних дисциплінах. Основні критерії оцінювання кожного виду – час і якість виконання. У суддях – досвідчені лісники, які на око можуть визначити кожну погрішність учасника. Перший конкурс – заміна ланцюга на бензопилі. Хто швидше замінить ланцюг, при цьому зробить це якісно, з дотриманням правил. Звісно ж досвідчені лісники, яким щодня доводиться працювати бензопилою, з цим конкурсом, як загалом і з усіма іншими, впоралися на славу.

Звання найкращого вальщика лісу Житомирщини вже другий рік поспіль виборює лісничий Лугинського лісництва Юрій Брошко

Переможець отримав 2500 гривень преміальних, величезний кубок, почесну грамоту та новеньку бензопилу від єдиного на Житомирщині дилера компанії Husqvarna, яка постачає на український ринок бензопили світового рівня якості.

Отож, перше місце за Лугинами. Друге – зайняли лісники Словечанського лісництва Овруцького району. «Бронзу» вибороло Баранівське лісництво. Четверте місце за Малином.

__________________________________________

Була цьогоріч у змаганні серед вальщиків лісу новація, яка сподобалась усім і вочевидь наступні роки без цього конкурсу вже не обійдеться. Це – творче змагання «Лісоруб-митець». З відходів лісозаготівлі, а це пеньки, колоди, гілляки, за півгодини за допомогою бензопили кожне з лісництв мало виготовити художній витвір. Це могла бути або якась тваринка, або предмет побуту, або скульптурна композиція, або будь-що, головне щоб воно мало якусь художню цінність.

Переможців обирали консенсусним рішення суддівської бригади, до складу якої увійшов і представник сайту Репортер Житомира.

Найкращою роботою визнано крокодил, який усього за півгодини вирізав бензопилою з кривого дерева Литвинчук Володимир, лісничий Ходорківського лісництва Попільнянського району

Чоловік, у якого світлий творчий розум і руки, які ростуть з правильного місця, каже Репортерові, що дуже зрадів би якби його витвір, який вразив усіх, знайшов своє місце на території обласного управління лісового та мисливського господарства.

Перед початком творчого конкурсу у багатьох виникло враження, що це занадто складне завдання. Ну що можна зробити з купи дерев’яних відходів та ще й виключно бензопилою та ще й усього за півгодини?

Лісники Житомирщини дуже швидко розвіяли скептичні настрої – вони підтвердили ту істину, що при бажанні можна створювати прекрасні речі будучи представником зовсім не творчої професії.

Сергій Фещенко

Фото змагань:

Місце баталій з підготовки та обробки деревини

Заготовки для творчого конкурсу. З цих гілляк треба було зробити щось цінне

Трофей найкращого вальщика лісу Житомирщини 2012

Шикування перед відкриттям змагань

Дівчата підтримували своїх хлопців-лісників

Перший конкурс – заміна ланцюга

Зпилювання сучків

А тут треба неабияка вправність: бензопила йде до половини знизу і так само зверху. Попадання має бути точним

Місце “спортивної” валки лісу

Судді бачать ВСЕ

Лісник чіпляє зрубане дерево до троса і трактор його перетягує у визначене місце

Сосни – дуже високі

Чорниці на Житомирщині

Конкурс “Лісоруб-аматор”

Церемонія нагородження

Литвинчук Володимир, переможець творчого конкурсу отримує нагороду

Husqvarna обдарувала переможців своєю продукцією