Гіпертоніки отримають безкоштовні ліки в аптеках

Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов, за дорученням міністра, віце-прем’єра Раїси Богатирьової, відвідав ряд аптек у Житомирській, Рівненській та Тернопільській областях, щоб перевірити, як іде підготовка до впровадження референтних цін та механізму компенсації коштів для хворих гіпертонією.

Як пояснив Толстанов, механізм реімбурсації буде діяти наступним чином: гіпертонік отримуватиме у лікаря рецепт на препарат, який входить до переліку МОЗ. З цим рецептом він зможе безкоштовно отримати препарат у будь-якій аптеці свого міста. Референтну вартість цього препарату аптекам відшкодує держава. Впровадження реімбурсації розпочнеться 1 вересня 2012 року.

“Виділено 7 формул, за якими синтезовано всі основні препарати для гіпертоніків, – говорить Олександр Толстанов. – Усі ці препарати (більше 200 найменувань) увійшли в перелік ліків, на які сьогодні встановлюються референтні ціни. Згодом механізм працюватиме так: лікар виписує гіпертонікові ліки з цієї групи, той іде в аптеку з рецептом і отримує виписані ліки безкоштовно. А держава потім компенсує аптекам референтну вартість цих ліків”.

Заступник міністра висловив думку, що механізм реімбурсації дозволить також контролювати вживання ліків. “Люди будуть купувати те, що прописав лікар, а не те, що в рекламі сказали, – говорить Толстанов. – Але найголовніше – вони гарантовано отримають потрібні препарати”.

“Ми тільки почали впроваджувати проект, сьогодні ведеться робота з виявлення та виправлення помилок, – заявив Толстанов. – Зрозуміло, що впроваджуватися нововведення будуть поступово. Ми розраховуємо, що ще до того, як почне діяти механізм реімбурсації в повній мірі, і гіпертоніки зможуть отримувати ліки безкоштовно, ціни на препарати цієї групи будуть знижені на 10-20%”.

Раніше стало відомо, що в Україні збираються впровадити європейську практику часткової компенсації вартості ліків (соціальних), а також ввести референтні ціни.

За матерiалами: Lb.ua