Хто на Житомирщині плакатиме титановими слізьми: фоторепортаж

Прикро, але перебіг десятої сесії показав, що в діяльність обласної ради втрутилася «велика політика». Це видно і з того, як опозиційні депутати поставилися до програми розвитку податкової служби, і до необхідності підтримки обласної друкарні, і особливо яскраво — з демаршу опозиціонерів, коли постали питання про дозвіл на розробку родовищ титанової руди, аби правильно роз’яснити населенню ставлення до свого, в даному випадку, майбутнього, щоб надати людям вичерпну інформацію, показати перспективу, а не жахати їх усілякими страхіттями”. Про це пише Ігор Бездітний, журналіст газети “Ехо” у статті “Пора витерти титанові сльози”.

Нагадаємо, 7 червня 2012 року 10-та сесія 6 скликання житомирської обласної ради з третього разу з голосу після того як…

1. голова облради Йосип Запаловський публічно пообіцяв більше не виносити на голосування питання, яке 2 рази не було підтримано депутатським корпусом;

2. опозиційні депутати у знак протесту через відмову голови облради провести переєстрацію депутатів присутніх у залі, оскільки виникла обгрунтована підозра у відсутності більшості необхідної для прийняття рішень…

3. журналісти фіксують, як депутати житомирської облради голосують за себе і за “сусіда”…

… житомирська обласна рада приймає рішення про погодження отримання спеціального дозволу на користування надрами на території Володарськ-Волинського, Черняхівського, Коростенського районів.

Дочірнє підприємство НАК “Надра України” “Житомирбуррозвідка” у квітні 2012-го року звернулися з листами до Чоповицької селищної ради Малинського району, Чайківської, Потіївської, Борщівської, Пилиповицької, Заньківської сільрад Радомишльського району, Торчинської сільради Коростишівського району, Горбулівської сільради Черняхівського району, Добриньської, Радецької, Рижанівської, Поромівської сільрад Володарськ-Волинського та Коростенського (села Шершні, Мелені) районів з листами “Про погодження на отримання спеціального дозволу на користування надрами”.

– Поїдьте, подивіться, як у бік поліпшення змінилося соціальне обличчя тих же населених пунктів в Іршанську та інших, і ви переконаєтеся, що нам, поліщукам, сам Бог дарував неоціненні природні багатства, по суті другий Урал, аби ми мали з вами від них кошти на достойні зарплати, пенсії нашим людям, – сказав Сергій Миколайович Рижук, найвищий з владоможців на Житомирщині, людина, призначена Президентом, якого обирав народ.

Репортер Житомира поїхав подивитися на ті неоціненні багатства, видобуток яких дарує нам, поліщукам, золоті гори.

А побачили ми оце:

Володарськ-Волинський район, кар’єр поблизу села Лісівщина, Кропивня Володар-Волинського та Коростенського районів Ставище, Лісобуда

Ось так поводяться з природою на Житомирщині

Поліська земля, яку убили

Тут не виживає навіть найлютіший бур’ян

Лінія наруги над природою

Ось він, “красавчік”, кар’єрний екскаватор

“Золоті гори”

Вода аж на такій глибині. І то це вже не вода. Все навколо – зневоднено. Житомирщина – одна з областей, які мають дефіцит прісної води

Ліс – наше багатство. Але його вирубують, бо треба патрошити матінку-землю

Кажуть, є місця набагато страшніші, до яких і не дістатися, бо можна провалитися під землю і ніхто не знайде

А тепер уявіть, що ще 30 тисяч гектарів мальовничої природи Житомирщини наші депутати готові віддати на знищення заради задоволення титанових апетитів Дмитра Фірташа.

Сергій Рижук піддавав нищівній критиці попереднє керівництво області, в т. ч. й тодішнього голову облради В. Француза. «Що ви зробили для людей, для області за період свого головування? — зазначив Сергій Миколайович, йдеться у статті, розміщеній у газеті “Єхо”. — Ми ж за порівняно недовгий час здали в експлуатацію низку шкіл, медичних, дошкільних закладів, потужний зерноприймальний пункт у Чуднові, багато інших надзвичайно важливих об’єктів промислового і соціального значення. З ряду важливих економічних показників ми вийшли на перші місця в Україні. Плануємо зробити ще більше. І в нас не розходяться слова з ділом, як у вас.

Хіба в інтересах держави гальмувати добування корисних копалин? Доки село залишатиметься «патріархальним заповідником» без елементарних зручностей? Адже зрозуміло, що побут і безробіття ведуть не до консервування відсталого села, а до його остаточного знищення, бо молодь змушена покидати малу батьківщину.

Той же, хто піклується про село, мав би вхопитися за цей Божий дар — надра землі, як за рятівний пояс, а не відштовхувати його, – сказав Рижук.

А ось реальність:

Родючі землі Житомирщини, ліси, поля починають потроху зникати. На їх місці вже декілька десятиліть утворюються штучні озера. Вся проблема полягає у тому, що на території Коростенського, Володар-Волинського районів видобувають титан. Землі перетворюються на величезні піщані гори з штучними озерами в яких риба не водиться.

В селах, які повіддавали свої землі титановим інвесторам, елементарними зручностями й не пахне.

А ось титановий бізнес – суперприбутковий. Титан переправляють до інших країн для будівництва літаків та іншої високотехнологічної техніки, проте українці, та що там українці – жителі навколишніх сіл з цього всього не мають нічого, окрім, звісно ж працюючих там людей. Зарплати, як для села працівники титанових фабрик мають непогані, проте умови праці там бажають мати кращого і ще питання, чи не задорогою ціною люди заробляють собі хліб насущний, бо зруйнувавши природу, їхнім дітям не буде куди повертатися…

Вічно сіре, навіть, чорне головне приміщення підприємства. Старші люди розповідають, що пошуки титану на території Житомирщини почалися ще за їх молодості, приблизно 30 років назад. Підприємство з видобутку титану працює цілодобово, навколишні села постійно чують шум. Приблизно о п’ятій ранку починають працювати машини та крани, які риють землю.

Йдучи в ліс по гриби чи ягоди – не заблукаєш – шум настільки гучний, що зорієнтуватися можна швидко. Земля пересихає, втрачає родючі властивості, в домашніх криницях зникає вода. Людям вже немає де пасти худобу – вільні поля віддаються в оренду “інвесторам з інших областей”. От тобі й господарі на своїй землі!

____________________________________________________________________________

Минулого тижня Житомир відвідали представники Громадського руху опору “Врятуємо Полісся”. Цей невеличкий осередок громадянського суспільства з села Чоповичі Малинського району відстоює право жителів нашої області жити на своїй споконвічній землі, ходити в ліс по гриби та ягоди, пасти худобу. Вони відстоюють свій “партіархальний заповідник”, бо це єдине, що у них ще залишається і що ще не забрали. В розмови влади про модернізацію, індстріалізацію, податки, бюджети, покращення інфраструктури своїх населених пунктів вони не вірять.

Станіслав Гуменюк, співголова цього руху каже, що над Житомирщиною нависла загроза. 30 тисяч гектарів родючої мальовничої поліської землі, цілі екосистеми разом з розміреним життям тисяч “патріархальних” селян, віддають на заклання у жертву титановим апетитам приватного інвестора.

Більше про це на Репортері Житомира:

Життя на Житомирщині планують знищити за сценарієм фільму Аватар

Фільм Титанові хроніки: як жителі Житомирщини воюють за майбутнє на своїй землі

Незгодні з розробкою нових титанових родовищ скликають у Житомирі прес-конференцію

Малинська міська рада закликає депутатів райради та облради скасувати дозвіл на розробку титанових карєрів та знищення природи Полісся

Жителі сіл, біля яких хочуть рити кар’єри кажуть, що дозволу своїм депутатам на прийняття рішення про надання дозволу на використання надр вони не давали

А ще кажуть, що на голів і депутатів сільрад тиснули.

Чоповичі скасовують попереднє рішення і надсилають звернення директорові ДП НАК “Надра України” Житомирбуррозвідка С. Полякову з повідомленням про те, що вони відмовляють у погодженні на отримання спеціального дозволу на користування надрами:

Селянам допомагає народний депутат України Евген Добряк. Він надсилає депутатський запит на ім’я голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, генерального прокурора щодо порушення Конституції України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська Конвенція), Кодексу України «Про надра» з боку НАК «Надра України» та її дочірнього підприємства «Житомирбуррозвідка» щодо отримання погоджень від місцевих рад Володарськ-Волинського, Коростенського, Черняхівського, Радомишльського, Малинського та Коростишівського районів Житомирської області на видобуток ільменіт-титанових руд.

Ось цей запит:

Йдеться про те, що 7 червня 2012 року 10 сесія 6 скликання Житомирської обласної ради прийняла рішення про погодження отримання спеціального дозволу на користування надрами на території Володарськ-Волинського, Черняхівського, Коростенського районів на підставі рішень відповідних районних рад, які прийняті на підставі сесій сільських рад, а не виконкомів цих рад. Таким чином, рішення 10 сесії 6 скликання Житомирської обласної ради від 7.06.2012 року про погодження спеціального дозволу на користування надрами є нелегітимним і потребує прокурорського реагування.

Видобуток ільменіт-титанових руд на території шести районів Житомирської області призведе до деградації природного середовища, інтенсивної деградації ґрунтів через забруднення важкими металами, суперечить ст. 50 Конституції України. На думку представника міжнародного екологічного товариства в м.Житомирі «Жива планета», еколога, кандидата сільськогосподарських наук Миколи Москальчука, «рішення, ухвалене обласною радою для області, країни матиме набагато гірші наслідки, ніж Чорнобильська трагедія.

Видобуток ільменітів на площі 30 тис.га. призведе до повного руйнування екосистеми не тільки на цій території. Для того щоб її відновити знадобиться сотні, а то і тисячі років. Таким рішенням влада знищує дві речі, які ООН назвала найбільшими багатствами планети: питну воду і родючий ґрунт.

Про це вже написано навіть у районній пресі

Представники Громадського руху опору кажуть, що їм байдуже, у яких партіях перебувають їхні помічники. Мовляв, якщо людина робить добру справу, то причому тут партійність. Вони наголошують, що рух опору “Врятуємо Полісся” – поза політикою.

На підтвердження цього – демонструють пачку грошей, зібраних жителями села Чоповичі на підтримку руху

Кажуть, люди скидалися хто скільки зможе, віддавали ледь не останнє, бо вони тремтять від однієї лише думки, що екосистему в якій вони живуть почнуть нищити екскаватори.

Дехто з жителів сіл, довкола яких планують видобувати титан навіть висловили намір обвязатися вибухівкою і кинутися під колеса бульдозера, якщо той заїде на їхню землю. І говорили це прості селяни, позапартійні, які не грають на публіку, яким “до лампочки” оті парламентські вибори і їх результат. Звинуватити їх у загостренні політичної шизофренії перед виборами, язик не повертається. Нічого незрозумілого немає: так ведуть себе люди, довені до відчаю.

Сергій Фещенко, Марина Кузьменко