На Житомирщині гадюки покусали двох дітей

Літня спека активізувала агресивну поведінку плазунів.

На Житомирщині цьогоріч змії покусали сімох людей. Лише за останній тиждень це трапилося двічі. І в обох випадках постраждали діти.

Десятирічна Алла разом зі старшою сестричкою збирала в лісі ягоди, аж раптом відчула різкий біль у нозі.

Алла, постраждала:

Там була чорниця, я збирала. Потім мені шось запекло, я підстрибнула і крикнула. Мені приклали тряпочку холодну і ми поїхали в больницю.

Нога дівчинки після зустрічі з гадюкою збільшилася чи не вдвічі. Після цього малій довелося кілька днів провести в реанімаційному відділенні. Та загалом наслідки укусу заліковувати доведеться ще довго.

Микола Бобер, заступник керівника Житомирської обласної дитячої лікарні:

Укус гадюки – це часте і розповсюджене на території в нашій області. В рік до нас потрапляє 5-7 дітей з укусами гадюки, як правило, середній ліжко-день по інтенсивній терапії – десь 4-5 діб. В послідуючому, коли стан стабілізується, і до повного відновлення функцій ноги проходить від 3 тижнів до півтора місяця.

Якщо раніше гадюки зустрічалися зазвичай у лісі, то нині вони кусають людей і біля домівок. Саме так, як чотирирічну Альбіну. Дівчинка разом з мамою відпочивала на дачі. Та її подвір’я вподобав і плазун. Лікарі кажуть, зміїна отрута – особливо небезпечна для дітей. Головне в такій ситуації – швидко надати першу, а згодом обов’язково і професійну медичну допомогу.

Микола Бобер, заступник керівника Житомирської обласної дитячої лікарні:

Перше, що потрібно зробити, коли є укус, це коли інша людина, ротова порожнина якої не має пошкоджень, необхідно відсмоктати і сплюнути. А потім промити цій людині рот. При такій ситуації десь до 15-20, а інколи до 50% можна позбавити його входження в організм. Наступне – це накладання асептичної пов’язки і транспортування в медичні заклади області.
Тим часом пораду для любителів відпочинку на природі має і вже досвідчена дівчинка.

Алла, постраждала:

Щоб дивилися під ноги і були обачними.
А ще, ідучи до лісу, варто не забувати про гумові чоботи й одяг з цупких тканин. Це може вас уберегти не тільки від комарів і кліщів, але і плазунів.

Олександр Райковський, Андрій Денисюк, ntn