На Житомирщині засуджено двох порушників, які торгували “жучками”

На Житомирщині засуджено двох торговців спеціальними технічними засобами негласного отримання інформації.

Бердичівським міськрайонним судом завершено розгляд кримінальної справи, порушеної і розслідуваної Службою безпеки України, стосовно двох місцевих мешканців, які займалися незаконним збутом спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, заборонених до продажу та використання.

Встановлено, що місцевий приватний підприємець і студент одного з вищих навчальних закладів столиці за допомогою Інтернет-аукціону замовили та придбали замаскований під авторучку пристрій, придатний для здійснення відеозйомки. Торговцям «шпигунськими іграшками» було достовірно відомо про кримінальну відповідальність за їхні дії, тож вони намагалися збути незаконний товар якомога швидше та, до того ж, попередили покупця про неприпустимість його відкритого використання.

Правоохоронці затримали правопорушників під час реалізації спецзасобу, закамуфльованого під авторучку, із вбудованим аудіо-відеозаписуючим пристроєм та роз’ємом для підключення до комп’ютера.

Згідно з висновком Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБ України, вилучений СТЗ за своїми тактичними характеристиками і конструктивним виконанням є спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації, що має функції прихованого аудіо- та відеозапису, і торгівля якими підлягає обов’язковому ліцензуванню.

Вироком суду правопорушників визнано винними у незаконному збуті спеціального технічного засобу негласного отримання інформації, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.359 Кримінального кодексу України, і призначено покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з іспитовим строком один рік.

Джерело: УНН