Ученые записали звуковое сопровождение полярного сияния

Без усиления записанные звуки слабо отличались от окружающего шума и напоминали легкие потрескивания.

Вчені з фінського інституту Аальто опублікували аудіозаписи ударів, які супроводжують північне сяйво.

За попередніми даними, ці звуки можуть викликатися тими ж процесами, що і світіння верхніх шарів атмосфери. Робота, повідомлення про яку наводить сайт університету, представлена на Міжнародному конгресі по звуках і вібрацій, що проходить у Вільнюсі з 8 по 12 липня 2012 року.

Локалізувати звуки, які супроводжують полярне сяйво, вчені змогли за допомогою трьох мікрофонів, два з яких записували відображені звукові хвилі. Джерело ударів в місці проведення спостережень виявився на висоті 70 метрів над землею. Без посилення записані звуки слабо відрізнялися від навколишнього шуму і нагадували легкі потріскування.

Полярне сяйво спостерігається у верхніх шарах атмосфери на висоті від 100 до 400 кілометрів, тому, якщо супроводжуючі його звуки виникають на тій же висоті, почути їх з землі неможливо. Тим не менш, за словами професора Унто Лайне (Unto K. Laine), ті ж явища, які викликають полярне сяйво, можуть викликати і звукові коливання в приземних шарах атмосфери. Вони пов’язані з проникненням в атмосферу високоенергетичних часток сонячного вітру.

Як саме бомбардування атмосфери, що викликає сяйво, призводить до виникнення ударів, ученим поки не зрозуміло. Дослідницький проект з вивчення акустики полярних вогнів в університеті триває з 2000 року, але за відсутності робочої моделі процесу дослідники остерігаються однозначно пов’язувати записувані звуки з сяйвом.

Ключову роль у формуванні полярних вогнів грає магнітне поле Землі. Саме воно визначає ті зони, куди переважно потрапляють заряджені частинки сонячного вітру. Полярні сяйва зустрічаються і на інших планетах з досить потужним магнітним полем, наприклад на Юпітер і Сатурн. Забарвлення вогнів визначається складом атмосфери планети, пише “Сьогодні” .