В магазинах Житомира трапляється “згущенка” з діоксидом титану, – експерт

«Згущенку» з діоксидом титану та вершкове масло з пальмової олії продовжують вживати житомиряни, хоча мають можливість вберегтися від такої “їжі”, будучи обізнаними у тому, що купують.

Про це у житомирському прес-клубі зазначив директор Інституту споживчих експертиз (Київ) Юрій Чорнобривець.

Засідання, присвячене якості молокопродуктів у роздрібній та оптовій торгівлі Житомирської області виявлися шокуючим. Виявляється пальмова олія в Україні вже звично увійшла до змісту згущеного молока, цукерок, шоколаду та шоколадної пасти, локшини швидкого приготування, чіпсів, крекерів тощо: додавання пальмової олії в ці продукти сягає інколи 95%.

А між тим, пальмову олію у всьому світі вживають здебільшого для змащення обладнання у металургійній промисловості; її розчиняє лише бензин, тож людський організм її практично не засвоює – вона густо „шлакує” організм і виводиться з нього дуже повільно. Саме ці чинники і призводять до численних серцево-судинних, онкологічних, гастроентерологічних захворювань та ожиріння.

Інша біда: щоб “згущенка” та сухе молоко були білішими, нечесні виробники додають до неї “харчовий додаток, фарбник-відбілювач” Е-171 – діоксид титану. “Це – основний компонент фарби – білила”, – підкреслює експерт і додає: “Ви ж не будете годувати своїх дітей фарбою з господарчого магазину?!”

А між тим, у всьому світі діоксид титану широко застосовується у виробництві лаків, фарб, паперу та пластмас. І лише в Україні, Росії та ще в деяких “третіх” країнах його легально додають у харчі.

____________________________________________________________________________

Так чому ж виробники фальсифікують згущенку?

Відповідь на це запитання проста — їм це вигідно! Адже виготовлення справжніх ласощів — складний процес, який вимагає чималих запасів сировини. Натуральне коров’яче молоко має один, але важливий недолік — воно надто швидко псується. Тому без дорогого обладнання та чималих виробничих площ аж ніяк не обійтися. До того ж, останнім часом знайти натуральну сировину не так то й просто, оскільки виробництво молока невпинно знижується.

Значно легше піти іншим шляхом і виробляти ласощі з цукру та сухого молока з додаванням рослинних жирів. А щоб продукт виглядав як справжній і не мав характерного для рослинних олій жовтуватого відтінку, в нього додають «відбілюючий» діоксид титану.

____________________________________________________________________________

Завідуючий гастроентерологічним відділенням обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Володимир Корендович каже, що щонайменше харчові добавки можуть викликати дизбактеріоз, погіршити стан хворих на хронічні гастрентерологічні захворювання.

Головний позаштатний гастроентеролог області підкреслив, що особливо від молокопродуктів із шкідливими добавками, які містять і хімічні й органічні речовини страждає печінка та підшлункова залоза. Та найбільша небезпека полягає в тому , що дія цих токсичних речовин носить пролонгований характер і змінює метаболічні процеси в організмі людини. То ж наслідки є віддаленими і досить непередбачуваними в кожному індивідуальному випадку.

Головний висновок експертів:

Першою прикметою неякісного продукту є його низька ціна (банка згущеного молока не може коштувати ледь дорожче за літр натурального!).

Уважно читайте вміст молокопродукту на етикетках: там мають бути лише відомі вам природні складові. Чим менше там буде невідомих вам речовин з індексом Е (з будь-якою цифрою) – тим менше ризику для вашого здоров’я. “Не труїть себе за власні гроші!”.