За запуск небесних ліхтариків будуть штрафувати

Пожежники насторожено відносяться до появи гарячих повітряних кульі попереджають про їх небезпеку для оточуючих.

МНС також вважає, що не можна запускати небесний ліхтарик в безпосередній близькості від дерев, ліній електропередач, автозаправок, аеропортів, аеродромів, складів пально-мастильних матеріалів, будинків і споруд.

Маленькі червоні крапки, що пливуть по небу над містом для багатьох вже стали звичною картиною. Останнім часом багато громадян з радістю долучаються до китайської традиції – запуску небесних ліхтариків. При цьому мало хто звертає увагу на те, що згаслі паперові конструкції «осідають» на землі, як сміття, а в палаючому стані несуть реальну пожежну небезпеку, вважають в МНС.

Відомство попереджає, що запуск ліхтариків є таким же порушенням, як і недотримання правил пожежної безпеки при використанні відкритого вогню. Приміром, аналогічним порушенням є розпалювання багаття у заборонених місцях і в невідповідних умовах. За це порушення Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 175) передбачено покарання у вигляді штрафу до 170 грн.

Для розваги необхідно вибирати відкриту територію. Категорично не можна використовувати небесний ліхтарик при швидкості вітру більше 5 м/с, оскільки політ буде неконтрольованим і куля може залетіти у відкрите вікно чи заплутатися в проводах. Ліхтарик може змінити напрям руху і полетіти у бік житлових будинків або лісової зони, приземлитися не тільки на дерево, автомобіль, але і на суху траву.

МНС нагадує, що в Україні для небесних ліхтариків оголошено найвищий, 5 клас, пожежної небезпеки, будь-яке використання відкритого вогню в лісі може привести до масштабної трагедії.

Довідка. Запуск небесних ліхтариків – китайська традиція, яка нещодавно прийшла в Україну. У темний час доби запущений ліхтар красиво підсвічується вогнем від пальника. Летить він 15-20 хвилин зі швидкістю вітру, піднімаючись на висоту до 500 метрів, а іноді навіть до одного кілометра.