Житомир може отримати 8 мільйонів євро гранту на модернізацію водоканалу

У ці дні у Житомирі працюють експерти Швейцарської агенції співробітництва.

Агенція є державною структурою і працює у сфері надання грантових коштів на умовах співфінансування (до 20% власних коштів отримувача гранту). Організація інвестує в сільське господарство, охорону здоров’я, розвиток місцевого самоврядування, програми з модернізації і енергозбереження.

Саме останній напрямок діяльності і привабив Швейцарську агенцію співробітництва у Житомир. Наше місто розглядається як кандидат на отримання коштів, які допоможуть Житомиру замінити старе енергозатратне обладнання на сучасне енергозберігаюче та модернізувати систему ЖКГ.

Експерти вивчають міські програми з енергозбереження, знайомляться з станом комунальних підприємств КП “Житомиртеплокомуненерго” та КП “Житомирводоканал” та дають собі відповідь на питання: чи зможе Житомир виконати грантові умови і чи доцільно розглядати наше місто як кандидата на отримання цих коштів?

Наразі переговори перебувають на початковій стадії – експерти входять у проблематику, вирішують, на які першочергові потреби комунсфери Житомира швейцарська агенція могла би виділити гроші.

Міський голова Володимир Дебой запевнив потенційних інвесторів у тому, що Житомир є саме тим містом в яке нині варто вкладати гроші, оскільки ми маємо величезний ресурс у напрямку енергозбереження. Сьогодні лише заміна старого радянського електрообладнання на водоканалі дасть економію електроенергії на рівні 30% видатків підприємства (всього електроенергія по водоканалу складає 50% усіх видатків підприємства). Це величезні гроші, які водоканал зможе використати для виходу зі стану збитковості спричиненого у тому числі невідповідністю тарифу для населення його собівартості. Такі розрахунки дає Шведська водна асоціація.

По теплокомуненерго: застарілі радянські котли з ККД 75%. Їх заміна дає миттєву економію на рівні 25%. Є бачення можливостей комплексної модернізації системи ЖКГ – заміни мереж і одночасної санації житлових будинків.

____________________________________________________________________________

Довідка:

Санація житлових будинків – це комплекс технічних заходів, спрямованих на відновлення та приведення теплотехнічних характеристик житлових будинків у відповідність із сучасними вимогами, нормами і стандартами, зменшення втрат енергоресурсів та води, а також поліпшення умов проживання для мешканців.

До робіт із санації належать: термоізоляція зовнішніх стін будівлі, підвалу та фундаменту; модернізація покрівлі з можливим установленням на ній сонячних колекторів; модернізація теплових, водопровідних, каналізаційних, вентиляційних та електричних мереж будівлі, переведення її на електротеплоакумуляційний обігрів; заміна радіаторів опалення, встановлення приладів обліку енергоресурсів та води, запровадження багатотарифного обліку електроенергії; будівництво або модернізація котельні у будівлі; облаштування або ремонт теплових пунктів; заміна і ремонт вікон, балконних блоків та вхідних дверей до будівлі.

____________________________________________________________________________

Наразі КП “Житомиртеплокомуненерго” працює над модернізацією по декількох проектах, основий з яких – кредит ЄБРР у сумі 10 мільйонів Євро та 5 мільйонів гранту на покриття вартості кредиту.

Разом з тим житомирський водоканал потребує негайної модернізації мереж, щоб зменшити водовтрати та заміни старого енергозатратного обладнання, щоб заощадити на електроенергії. Наразі розглядається можливість закриття одного з водостоків за умови повної модернізації іншого.

Міський голова Володимир Дебой каже, що місто неабияк зацікавлено у роботі з міжнародними фінансовими інституціями, оскільки лише за рахунок держави неможливо модернізувати комплекс ЖГК, а міський бюджет немає для цього необхідних фінансів. У свою чергу співфінансування – це модель, яка дозволяє ефективно залучати та освоювати кошти при подвійному контролі їх використання, як збоку надавача гранту, так і місцевого органу влади.

– Для співпраці з вами ми готові навіть залучати кредитні ресурси, оскільки такі програми є максимально економікоефективними, – наголосив під час зустрічі з швейцарськими фінансистами міський голова Житомира.