Житомирських студентів “киданули зі стипухою”

У Житомирі нинішніх студентів без попередження позбавили частини стипендії.

Фактично, студенти втратили 200-300 гривень.

Про те, що стипендію зняли, житомирські студенти дізналися після 22 липня, коли були нараховані гроші за липень. Враховуючи те, що зараз не всі перевіряють надходження коштів – інформацію куди поділися гроші почали розпитувати одне в одного.

Відповідь як завжди знайшли в інтернеті. Виявилося, що ще 13 червня 2012 року була прийнята постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення», яка значно погіршила умови індексації стипендії студентам. Зважаючи на те, що цьогоріч навчання в університетах закінчилося на місяць раніше, а протягом червня тривало “Євро-2012” – зменшену стипендію студенти отримали буквально на днях.

Поки що їхнє невдоволення має одиничний характер, однак, якщо до вересня Прем’єр-міністр не перегляне дану постанову, вони погрожують вийти на масовий протест.

Студенти впевнені, що зміни були прийняті спеціально в той час, коли з цим питанням просто немає кому розбиратися. Поки що їм залишається змиритися з офіційною статистикою, яку оприлюднила студентська профспілка “Пряма дія: “Ця постанова більш ніж у півтора рази знижує фактичний розмір стипендій більш ніж для третини студентів”.

У документі зазначено, що “обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено”.

Таким чином, студенти 1 курсу бакалаврату та спеціалітету або магістратури, які нині отримують 720-800 гривень, відповідно до нової постанови, втрачають індексовану надбавку і відтепер отримуватимуть лише базову стипендію у розмірі 530 гривень.

Далі наводиться пояснення: “У разі коли особа не отримувала стипендію або втратила право на її призначення, а в подальшому стипендія їй була знову або вперше призначена, обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця призначення стипендії”.

У “Прямій дії” наголошують, що будь-яке скорочення стипендій не припустиме, адже навіть з урахуванням усіх індексацій студент прожити на неї не може.

– За останній навчальний рік ціни на гуртожитки у більшості ВИШів зросли у 2-3 рази. Зросли також ціни на продукти першої необхідності. Але у цій ситуації Кабмін не збільшує індексацію, а навпаки – пропонує “затягнути паски”, – зазначили у організації.

На практиці це призведе до того, що студенти, які отримали право на стипендію вперше (у зв’язку із вступом до закладу, вступом до магістратури, переведенням на навчання за державним замовленням, наявністю підстав для призначення соціальної стипендії тощо) або знову після втрати такого права (за результатами наступного семестрового контролю, у зв’язку з поновленням на навчання тощо) отримуватимуть лише базову стипендію, яка індексуватиметься з моменту її призначення. На сьогоднішній день такі студенти отримують стипендію із індексацією.

Таким чином, зменшення реальних виплат студентам, що вперше або повторно отримали право на стипендію, складатиме 200-300 грн. на місяць.

У профспілці побоюються, що прийняття цієї постанови керівництвом багатьох вишів може бути використано для обґрунтування зменшення виплат і тим студентам, які формально не підпадають під її дію.

Юлія Демусь, 20 Хвилин