Профайл Литвина

Нагадаємо, Володимир Литвин, який йде по мажоритарці у майбутню Верховну Раду України від своєї рідної Новоград-Волинщини на цих виборах не матиме конкурентів від провладної партії.

Партія регіонів не висуватиме свого кандидата, віддаючи округ Литвинові. Усі пам’ятають як вищі посадові особи області – губернатор, спікер облради та заступники були змушені “відлучатися” від важливих державних справ для того, щоб супроводжувати голову Верховної ради України у його зачастілих “робочих” візитах в райони Житомирщини, які підпорядковуються виборчому округу з центром у місті Новоград-Волинський. Дехто побачив у цих благих намірах голови Верховної Ради України ознаки незаконної агітації.

Зрозуміти владу можна – Литвин, як голова Верховної ради України будучи вихідцем з села Слобода-Романівська Новоград-Волинського району, маючи потужні важелі впливу на розподіл бюджетних коштів, залучав на Житомирщину чималі гроші, про які інші області, звісно ж крім тієї, звідки родом сам Президент і більшість його оточення, і не мріяли.

Литвин зі своєю Народною партією на Житомирщині справді багато кому допомогли. І не лише у Новоград-Волинському районі. Про це теж варто пам’ятати. Наприклад, у Житомирі деякі освітні заклади за сприяння партії Литвина зробили у навчальних корпусах ремонти.

Під час останньої поїздки до Новоград-Волинського Репортер Житомира почув багато схвальних відгуків про Володимира Михайловича, якого, як рідного батька з нетерпінням чекали на “Лесиних джерелах”. Безсумнівно, Литвина у рідних краях люблять і поважають і очевидно проблем у нього з проходженням у майбутню ВР не буде.

Отож, прямої аналогії з “шляхом Мороза” тут бути не може. Нагадаємо, потужна у свій час Соцпартія України, яка мала стабільно-відданий електорат на рівні 10%, після того, як її вище керівництво почало відверто служити владі, не подолала 3%-вий бар’єр. Для багатьох то була персональна зрада Мороза. А ідеологічний електорат зради не прощає.

Щось подібне трапилось в історії з партією Литвина. Тільки тут нинішній спікер, на відміну від Мороза, якого повністю викинули з великої політики все ж має великі шанси залишитися у парламенті, принаймні у якості рядового депутата. Найспритніші з фракції Литвина у ВР нині вже змогли забронювати собі прохідні місця у першій сотні партійного списку Партії регіонів. Найпоказовішим є те, що до ПР перейшов Олег Зарубінський, права рука Литвина. У тому ж прохідному списку ПР Ігор Шаров та Катерина Ващук.

Сама Народна партія окремим списком на вибори не йде. А справді, навіщо тратити гроші, яких нема, заради остаточного підвердження падіння авторитету партії у суспільстві? Як було заявлено, народники йтимуть у ВР через мажоритарні округи. Якщо пройде більше десятка – зформують фракцію. Але у це мало хто вірить навіть у самих литвинівців.

Репортер Житомира запитував жителів Новоград-Волинського, у яких очі горять від гордості за славного земляка, а як же вони розцінюють поведінку Литвина і його фракції під час голосування за мовний законопроект Колесніченка-Ківалова, імплементація якого призведе до русифікації України, оскільки лише російськомовних громадян у регіонах може набратися більше 10%, що стане законною підставою для того, щоб переводити освіту, службову документацію органів держвлади, судоустрій на російську мову.

Чим це загрожує українській мові на сході? Повним витісненням. На півночі, тобто у нас? Початком наступу на позиції української мови, можливими рухами в сторону переписування шкільних програм. Нині такий час, що завойовувати країну не обов’язково за допомогою війська. По-перше – затягни економічний зашморг (якщо маєш важелі. Газ, наприклад), по-друге – виховай на своїй мові її дітей. І тоді населення цієї країни саме на колінах до тебе приповзе. Не треба й воювати.

Звісно, всього цього не станеться, якщо є сильна, ну, принаймні, адекватна, влада, яка розуміє, чим загрожує державі слабкість сильних. У нас же – самі бачимо що відбувається. До нашого Президента через спілкування з байкерами глави братніх держав вже почали запізнюватися. І це вже не привід для жартів, а сигнал того, що ми як ніколи за увесь період Незалежності слабкі.

Навряд чи фракція блоку Литвина, здаючи регіоналам мовне питання, не враховувала ці ризики для держави уцілому. Жителі Новограда на запитання, як вони розцінюють поведінку Литвина і його фракції у цьому процесі, опускають очі. Вони підтримують Володимира Михайловича за його справді добрі, які він за державні гроші, як вдячний син своєї землі, зробив на своїй малій батьківщині, але щодо мови – воліють мовчати. Очевидно, що це питання для них дуже неприємне.

Рух “Чесно” нещодавно оприлюднив інформацію про нині діючих депутатів Верховної ради України, 90% з яких безсумнівно захочуть ними залишитися і у наступному скликанні, для того щоб продовжити служити простим людям. Їх перевірили на відповідність таким критеріям доброчесності:

1. Відсутність фактів порушень прав і свобод людини
2. Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців
3. Непричетність до корупційних дій
4. Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя
5. Особисте голосування в парламенті
6. Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів

Репортер Житомира вже оприлюднив профайл 27-го у виборчому списку об’єднаної опозиції земляка-коростенця Сергія Пашинського, розміщеного на сайті chesno.org. За методологією оцінювання доброчесності кандидатів у депутати Руху ЧЕСНО виявилося, що Пашинський порушував права і свободи людини, прогулював засідання парламенту, картка голосувала за відсутності депутата. З іншого боку Сергій Володимирович живе згідно доходів, не змінює політичної позиції, непричетний до корупційних дій.

Звісно ж ця характеристика не є підставою для формування думки про людину, як про особистість уцілому. Кожен має право робити власні висновки.

Оприлюднюємо профайл Литвина:

Литвин як і Пашинський порушував права і свободи людини

Нагадаємо, Пашинського підозрюють у причетності до зміни власників ЗАТ “Житомирські ласощі”, яка мала ознаки рейдерського захоплення, а ось за Литвином тягнеться набагато серйозніший шлейф – за повідомленням “Української правди” 30 серпня 2011 року екс-керівник спостереження Олексій Пукач у суді назвав прізвища замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Серед них, зокрема, він назвав прізвище нинішнього народного депутата та Голови Верховної Ради України Володимира Литвина.

У відповідь спікер Литвин Володимир Михайлович назвав свідчення колишнього генерала міліції Олексія Пукача щодо замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе “маячнею”. Раніше, зокрема, в березні 2011 року, екс-майор Держохорони Микола Мельниченко назвав Володимира Литвина основним організатором вбивства журналіста. На причетність Литвина Володимира Михайловича до справи Гонгадзе також нібито вказують так звані плівки Мельниченка.

Ну, тут все зрозуміло:

16 жовтня 2010-го року Литвин вийшов з фракції блоку Литвина у Верховній раді, оскільки відповідно до частини третьої статті 59 Регламенту Верховної Ради України Голова Верховної Ради України не може входити до будь-якої фракції.

Ну, тут ми вже писали: Литвин у рамках офіційних відряджень за рахунок дербюджету постійно навідується у Новоград-Волинський район, по якому він як кандидат-мажоритарник до ВР здобуватиме прихильність виборців

Діяльність Литвина Володимира Михайловича під час цих робочих поїздок має ознаки передвиборної агітації, хоч і здійнюється до набуття ним статусу суб’єкта виборчого процесу. Загалом, протягом липня 2011 – травня 2012 років Литвин Володимир Михайлович здійснив 17 робочих поїздок до населених пунктів “Новоград-Волинського” виборчого округу.

А ще 12 квітня 2012 року року парламент підтримав зміни до Закону України “Про Державний бюджет України на 2012 рік”, якими на заходи соцально-економічного розвитку міст та районів, які входитимуть до виборчого округу, в якому балотуватиметься Литвин Володимир Михайлович, було виділено близько 20 мільйонів гривень. Загальний обсяг бюджетних призначень на 2012 рік для усіх інших міст та районів України, за інформацією Укранської правди, становить 95 мільйонів гривень.

Витрати на утримання майна сім’ї Литвина у 2011 році становили 64 180 грн.

Разом з тим у ЗМІ оприлюднювалась інформація про те, що державна дача, яка перебуває у довічному користуванні Литвина Володимира Михайловича, оздоблена гарнітурами з цінних порід дерева, позолоченими годинниками, статуетками, гардинами, шкірою диких звірів (див. також лінк). Литвин Володимир Михайлович володіє колекцією старовинних книг, іконами, дорогими аксесуарами (зокрема, запонками Breguet вартістю близько 34 000 грн., годинниками Patek Philippe Calatrava 5116G вартістю приблизно 23000 дол. США та Zenith Class Reserve de Marche вартістю приблизно 4 100 дол. США тощо). На день народження Віктора Федоровича Януковича у 2010 році Литвин Володимир Михайлович подарував главі держави ікону та антикварне видання XVIII ст. (книгу “Апостол”).

Ну тут зрозуміло – дивно було б якби разом з депутатами засідання парламенту прогулював ще й спікер.

Репортер Житомира оприлюднить профайли і на інших земляків, які виявили бажання присвятити своє життя людям.

Сергій Фещенко