Регіонали Житомирщини, попри беззаперечні докази, відхрещуються від незаконної діяльності: документ

Наприкінці червня “Українська правда” опублікувала приклад використання Партією регіонів на Житомирщині адміністративного ресурсу для незаконного збору персональних даних виборців.

Журналісти звернулись з інформаційними запитами до керівників регіональних штабів Партії регіонів з вимогою підтвердити або спростувати збір персональних даних через начальників районних управлінь праці та соціального захисту населення в Житомирській області.

Попри документально доведені факти та аудіо записи розмов з керівниками виконкомів та працівниками штабів, Партія регіонів надіслала відповідь, у якій повністю заперечила незаконні дії та використання адмінресурсу.

Збір даних заперечив і керівник виборчого штабу Партії регіонів Сергій Тігіпко

“Будемо розбиратися в цій ситуації. Такі ініціативи не узгоджувалися з центральним штабом партії. Як міністр і керівник публічної частини виборчої кампаніїї Партії регіонів, таких розпоряджень я не давав. Вважаю адміністративний тиск на виборчий процес неприпустимим. Вибори повинні бути демократичними й відповідати нормам чинного законодавства”, – написав пан Тігіпко у відповідь на запит “Української правди”.

На цьому інцидент мав би бути вичерпаний. Але вже наступного дня на поштову скриньку редакції УП почали поступати листи з різних регіонів України з детальною інформацією про приклади збору персональних даних.

Найчастіше такі листи поступають від працівників регіональних штабів Партії регіонів і що цікаво – від їх родичів та близьких. Минулого тижня “Українській правді” вдалось отримати приклади форм, які розсилаються штабами провладної партії у регіональні осередки. Ці документи – з різних областей України. Більше того, в декількох регіональних штабах сайтові підтвердили, що такі дані дійсно збираються.

Отже наводимо дві найбільш розповсюджених форми таких запитів від керівників штабів. Документи називаються Паспорт виборчої дільниці та Паспорт району.

Взагалі-то складання портретів регіонального виборця не є незаконним. Втім в цих документах наявні очевидні ознаки використання адміністративного ресурсу та незаконного збору персональних даних.

Збір даних стосується усіх сфер життєдіяльності регіонів – починаючи від даних щодо керівників та працівників державних адміністрації, правоохоронних органів та медичних закладів і закінчуючи членами релігійних конфесій. В так званих паспортах вимагається вказувати не лише прихильність того чи іншого держслужбовця до Партії регіонів, а деколи й кількість голосів, яку він може забезпечити при голосуванні.

Зазначимо, що згідного чинного законодавства збір персональних даних щодо осіб без їх дозволу є незаконним. Особливо красномовними ці документи виглядають на тлі публічних заяв керівництва Партії регіонів та адміністрації президента щодо деполітизації державних органів.

Паспорт району

Паспорт виборчої дільниці

“Українська правда” звернулася до прес-служби партії з проханням публічно прокоментувати оприлюднені документи та надати всі наявні форми щодо збору даних у регіональних осередках.