Скандал! У Житомирі “киданули” абітурієнтку-сироту

У кого шукати допомоги дітям-сиротам? Або чому під час вступної кампанії у вищі навчальні заклади можна зіткнутися із байдужістю працівників приймальної комісії?

Не для всіх дітей-сиріт навчання в ЖДУ ім. І. Я. Франка безкоштовне. Інцидент стався із жителькою села Лучин Попільнянського району Євгенією Якилинчук.

Дівчина сподівалася навчатися за державний кошт на вчителя фізичного виховання в Житомирському державному університеті імені Івана Франка. Зібрала всі документи для пільгового вступу, двічі консультувалася із працівниками приймальної комісії. “В інші виші документів не подавала, тому і потрапила у халепу”, – розповідає Євгенія.

Євгенія Якилинчук, абітурієнтка: «У приймальній комісії я надала всі документи, які потрібні для пільгового вступу. Я запитала, чи зможу безкоштовно навчатися, мені сказали, що так. Звісно, я повірила. Почала готуватися до іспиту».

Євгенія Якилинчук вирішила вступити на скорочений термін навчання – це на третій курс, адже вже має середню спеціальну освіту – закінчила Коростишівський педагогічний коледж. Наприкінці липня абітурієнтка здала екзамен.

«Після екзамену до мене підійшла викладачка і запитала, чому я вирішила сюди вступати, адже в мене є пільги, а безкоштовних місць на цю спеціальність немає… Я вирішила все ж дочекатися офіційних результатів. Виявилось, що всі, хто здавав зі мною екзамени, в тому числі і я, вступили на платну форму навчання. Я одразу побігла у приймальну комісію, запитую, чому неправильно написали. Мені відповіли, що місць державних і спочатку там не було…» – каже Євгенія.

Обсяг державного замовлення на напрям «Фізичне виховання» за скороченим терміном навчання дорівнює нулю. Про це журналістам телефоном повідомив відповідальний секретар приймальної комісії Володимир Чумак. Та Євгенії Якилинчук під час подачі документів він нічого не пояснив, хоча особисто спілкувався із дівчиною. Цю посаду, до речі, чоловік займає не перший рік.

На запитання, чи зобов’язані працівники приймальної комісії роз’яснювати абітурієнтам умови вступу, відповів наступне:«Інформація є в інтернеті на сайті ЖДУ ім. І. Я. Франка, а також на стендах в коридорах навчального закладу. Винними у тому, що сталося, себе не вважаємо».

Доступу до інтернет-мережі у дівчини немає…

…а на стендах інформація написана дуже дрібним шрифтом… причому у коридор слабо освітлений…

… на вулиці теж важко щось розібрати…

…тому Євгенія вирішила, що про умови вступу краще запитати у приймальній комісії, довірившись її «кваліфікованим» працівникам. Але за свою сліпу наївність постраждала – тепер змушена буде пропустити цей навчальний рік, адже 9 тисяч за рік навчання платити не в змозі. Наступного разу обіцяє бути більш обачною.

Це лише один із сотень випадків, з якими змушені стикатися тисячі дітей-сиріт. Вони захищені Законами України, та не захищені від людської байдужості. І часто їм просто нікому підказати правильний вибір…

Вл. інф

Дівчина-сирота каже, що повірила комісії і здала документи на спеціальність, куди апріорі не могла вступити за державний кошт

Вона закінчила Коростишівський педколедж

І має документи, які засвідчують її сирітство

І дають право на пільги при вступі

Але вона втрачає цілий рік, бо не знайшлося людини, яка підказала б їй як правильно поступити у цій ситуації