Список членів ОВК по Житомиру викликав багато запитань

Треба зауважити, що викликає здивування сама процедура жеребкування, як саме ЦВК визначала, хто ж входитиме у окружні виборчі комісії.

Нагадаємо, ЦВК провела ЄДИНЕ жеребкування щодо представництва партій в УСІХ виборчих округах України. Парламенські фракції у жеребкуванні участі не брали – право бути присутніми у ОВК їм бронював відповідний статус. А ось непарламентські фракції мали позмагатися у запеклості молитв до богині удачі Фортуни. Адже та партія, яка не проходить жеребкування, не матиме права на представництво у всіх ОВК країни, навіть незважаючи на те, що вона являється реальною потілсилою, а не технологічним виборчим проектом.

Богиня Фортуна виявилась невблаганною до двох партій, які реально претендують на проходження у парламент і за якими чи не мільйони людей – до складу 225 окружних виборчих комісій не буде включено жодного представника від партії “УДАР Віталія Кличка” та ВО “Свобода”.

Разом з тим представництво у окружних виборчих комісіях вибороли в результаті жеребкування 19 непарламентських політичних партій, які беруть участь у виборах до Верховної Ради 28 жовтня 2012. Серед них такі партії, про які ніхто ніколи й не чув. Мало того, що переважну частину цих партій сміливо можна назвати паперовими, декоративними, такими, у яких відсутня партструктура. У них взагалі немає досвіду політичного процесу.

В Україні є комусь відома партія “Братство”. В окружній комісії 62-го одномандатного виборчого округу цю політсилу представлятиме Галина Асланова. А ще в окружній комісії у Житомирі засідатиме представник “Союзу анархістів України” Віктор Киндик. А від такої партії як “Молодь до ВЛАДИ”, якій також пощастило пройти жеребкування, в окружній комісії працюватиме Катерина Круківська, дружина колишнього керівника управління муніципального розвитку житомирської міської ради Олександра Круківського. Також результат підрахунку голосів у Житомирі залежатиме від членів таких партій як “Зелена планета”, “Русь Єдина”, “Руська єдність”, “Єдина родина” та інших. З непарламенських, які мають шанс пройти – у комісіях буде представлена лише партія Наталії Королевської “Україна – Вперед!”.

Партія Віталія Кличка, яка у Житомирі на час виборчої кампанії орендувала цілий під’їзд на Кафедральній, створила там велетенський штаб і має серйозні наміри у політиці, позбавлена права контролювати виборчий процес на рівні ОВК Житомира.

Ніби передбачаючи несприятливий для себе сценарій, партія «УДАР» оскаржувала у квітні у судовому порядку постанову ЦВК щодо порядку проведення жеребкування. Проте Київський апеляційний адмінсуд підтвердив законність цього рішення.

Представник ВО “Свобода” Олег Махніцький каже, що такий порядок визначення представництва партій в ОВК є несправедливим і нецивілізованим. «Результат: місця (в ОВК) отримали партії, які є технологічними, тобто реальні учасники виборчого процесу не отримали жодного місця», – каже він.

А ось Андрій Магера з ЦВК жодної несправедливості у цьому не вбачає. Каже, результати жеребкування склалися «таким чином, як захотіла богиня Фортуна».

____________________________________________________________________________

Повний список членів ОВК № 62

____________________________________________________________________________

Тепер щодо самих членів житомирської окружної комісії, які представляють позапарламентські партії. Виникає підозра щодо довготривалості перебування частини з них у лавах цих партій. Сьогодні у Житомирі під час засідання медіа-клубу “Чесно” обізнані місцеві експерти зазначали, що окремі особи, які представлені у ОВК №62 від маловідомих непарламентських партій, до недавнього часу були членами інших політсил.

Це може свідчити, що ці представники, можуть зіграти на користь потужних гравців, які можуть спробувати “зробити вибори” на рівні ОВК.

Сергій Фещенко