У Житомирі “міліцію” замінять на “поліцію”

У Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності опрацьовується 149 законопроектів. Серед них — проект закону “Про поліцію”.

Авторами законопроекту, народними депутатами від Партії регіонів Василем Грицаком та Валерієм Коновалюком, запропоновано замінити назву “міліція” на “поліція”. Адже згідно з етимологічними джерелами слово “міліція” означає нерегулярні збройні формування, які використовуються в тому числі і для підтримки громадського порядку, що формуються з добровольців і не входять до складу офіційної системи державних правоохоронних органів.

Натомість слово “поліція” означає систему державних служб і органів, котрі професійно виконують функції з охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю. Тому, на думку парламентаріїв, це слово найбільше відповідає статусу та завданням органу, який нині називається міліція. А ще така зміна назви відповідає європейським стандартам.

Згідно з документом, на службу до поліції можуть бути прийняті громадяни України віком від 18 до 35 років незалежно від статі, раси, національності, походження, майнового стану, релігійних переконань. Також вони повинні володіти державною мовою, мати освіту не нижче повної середньої і за своїми особистими та діловими якостями, фізичною підготовкою виконувати відповідні обов’язки. До вищих навчальних закладів поліції можуть бути прийняті громадяни України, котрим станом на 31 грудня року вступу до навчального закладу виповниться 17 років та які мають повну середню освіту.

Залежно від наявного спеціального звання проектом визначено граничний вік перебування співробітників поліції на службі.

Законопроект “Про поліцію” складається з десяти розділів та прикінцевих положень і містить 75 статей. Зокрема, в першому розділі даються визначення та завдання поліції, а також правова основа її діяльності. У другому — встановлено принципи діяльності поліції. А це дотримання прав та свобод людини і громадянина, законність, безперервність, відкритість та прозорість, відповідальність тощо. Третій — присвячений повноваженням поліції.

ukrrudprom.ua