У Житомирі рятували 40-річні голубі ялини

Занесені до Червоної книги голубі ялини, що ростуть біля готелю «Житомир», впродовж кількох років були похилені.

Після нещодавніх злив дерева опустилися майже до землі. Ще кілька днів проливних дощів – і дерева взагалі упали б.

Завідувач сектору готельного господарства «Житомир», депутат міської ради Ольга Пархомчук звернулася до КП «Зеленбуд», аби врятувати рідкісні дерева.

«Ялини ростуть тут уже 40 років. Їх посадили під час будівництва готелю у 1971 році. Дерева дуже красиві, шкода їх. Ми боїмось, щоб вони не упали і не створили аварійної ситуації. Разом із тим хочемо зберегти їх як окрасу. Тому ми викликали працівників КП «Зеленбуд», техніку, аби врятувати ялини», – говорить Ольга Пархомчук.

Директор КП «Зеленбуд» Микола Симон пояснив, чому ж дерева похилились:

«Після дощів земля суттєво підмокла. Ялини ж, як і всі соснові дерева, мають поверхневе коріння, яке у глибину не йде. Враховуючи, що земля після дощів стала рихлою, а дерева і до того були похилені, вони й опустилися майже до землі. Подекуди видно коріння. Нічого, ми їх врятуємо».

За допомогою важкої техніки, працівники КП «Зеленбуд» підняли рідкісні ялини та надійно закріпили

Ялину звичайну, яка росля поруч і повністю всохла, довелося зрізати. Частина її стовбуру, що залишилася, послужила блочною системою і опорою для підтримки двох голубих ялинок.

Для того, аби жорсткий дріт не різав стовбури живих дерев, працівники підприємства зробили спеціальні манжети, що захищатимуть кору від металевого дроту.

Аварійну ділянку ліквідовано