У Житомирі собаки напали на вагітну жінку

До журанлістів звернулася житомирянка з проханням допомогти вирішити проблему з безпритульними собаками біля її дому.

У міській раді, каже жінка, їй повідомили, що у них подібних заяв десятки.

Виявилося, що від безпритульних собак, які оселилися у подвірях житомирських будинків страждає чимало місцевих мешканців, однак куди звертатися, аби “собачий тероризм” припинився не знають. Чули, що в місті хотіли побудувати притулок, але це питання піднімається щоразу зі зміною влади, а собак від того менше не стає.

– Ми живемо в районі Крошні, а наш будинок якраз навпроти шкіл та дитсадків по Маршала Рибалки, – розповідає Олена Сапітон. – Ці собаки у нас бігають ще з весни, а коли сплять на сонці, то можна порахувати. Я нарахувала одного разу 31 собаку. Якби ж вони просто бігала, а так ночами гавкають – спати не дають.А вдень треба від них по під’їздах ховатися. У нас граються діти в дворі, а скрізь ці собаки і мало що в голову збреде, візьмуть і на малих накинуться. Є ж такі діти, що ще їх не бояться і підходять до собак, батьки навіть не можуть їх відпустити погуляти самих.

Також Олена неодноразово чула як мешканці будинку, кричать, відбиваючись від тварин.

Одного разу і житомирянка стала жертвою собачого нападу, будучи на сьомому місяці вагітності.

— Ніхто ніяк не може дати ради цим собакам, бо за законом будь-які дії заборонені, – жаліється Олена. – А чекати поки хтось прийде і забере цих собак назавжди вже теж сил нема.

Проте і Олену та інших житомирян доведеться розчарувати: собак таки дійсно ніхто з вулиць найближчим часом не забере, що констатують і в управлінні житлового господарства міськради.

— На сьогодні у нас є дуже велика кількість подібних заяв від мешканців Житомира, де вони просять якось вирішити проблему із безпритульними собаками у їхньому районі, – повідомляє головний спеціаліст відділу житлового господарства Вадим Степаненко. – Все що ми можемо запропонувати – це відлов тварин, які потім стерилізують у ветеринарній клініці і повертають у ті місця, де відловили чи наближенні території.

Фактично, від письмових чи усних звернень до управління в житомирян користь майже нульова, хіба що наступного року не розплодяться більші зграї безпритульних собак. Втім, тварини не закріплені за окремим районом і вільно переміщаються по місту і якщо в одних вистачить сил діждатися комунальників і відстояти своє право, то інші можуть просто махнути на це рукою.

Юлія Демусь, 20 Хвилин