Мер Дебой знає про існування тих, кому невигідний сміттєпереробний завод у Житомирі

Проблему житомирського сміттєзвалища гостро підняли минулого тижня. Жителі проїзду Андріївського перекрили дорогу і не пускали сміттєвози.

Людей дістало сусідство з сміттєвим реактором. Кажуть, дихати нема чим. Але це не уся біда. Найстрашніше те, що звалище продовжує розростатися і вже підбирається до їхніх садиб.

Дорога була перекрита. Людей підтримував один з кандидатів по цьому виборчому округу. Втрутилися правоохоронці. До бійок не дійшло, але розголосу наробило великого…

У міській раді переконані, що тут більше пахне політикою, виборами, ніж реальною турботою про проблеми людей. Міський голова Володимир Дебой під час зустрічі з ініціативною групою жителів пров. Андріївського сказав дослівно що “вибори пройдуть і ви цих крикунів не побачите”.

На що люди відповіли, що якби не було розголосу, ніхто б на їх проблеми не звернув уваги. Хто більше заслужив похвали, розбиратися не будемо.

Факт: влада Житомира взялася спільно з місцевими жителями упорядковувати територію

Сміття з під’їздних шляхів прибрано. Тепер на Андріївському з’явиться автобусна зупинка з заасфальтованим майданчиком, лежачий поліцейський, на перехресті з Щорса встановлять світлофор. Він буде першим світлофором, який зустрічатиме водіїв, які рухатимуться у Житомир з Коростенського напрямку.

Що ж до глобального питання, а воно одне – будівництво сміттєпереробного заводу – все складно. “Сьогодні у державі нема прикладу функціонування повноцінних сміттєпереробних заводів. Тому якихось конкретних термінів його будівництва у Житомирі я окреслити не можу”, – сповістив сусідам сміттєзвалища міський голова. Володимирові Дебою важливо хто буде інвестором. Каже, коли займав посаду заступника губернатора, розглядав багато інвестиційних проектів, але реального інвестора, який за 30 мільйонів гривень готовий був би надати проект, так і не побачив.

Головне, кому гроші підуть, – говорить Дебой

“Знаєте, як часто буває… приходять аферисти, які готові взяти лише “вершки”, а проблеми звалити на громаду міста. Так я такі пропозиції навіть не розглядаю, – каже мер обласного центру.

А ще Володимир Дебой натякає на те, що реалізації доброї справи, будівництву сміттєзаводу в Житомирі перешкоджатимуть навіть у сесійному залі міської ради, оскільки є люди, які сидять на сміттєвому “баблі” і мають політичний вплив.

Ні для кого не секрет, що функцію сміттєсортувальників на звалищі виконують як волоцюги, так і цілком пристойні громадяни, які збираючи непотріб, який можна потім оптом здати на переробку, заробляють у день від 100 до 300 грн. Скільки з цього мають ті, на кого працюють ці люди і про існування яких натякав мер, можна тільки здогадуватися… Про який сміттєпереробний завод за таких реалій може йти мова?

Зрозуміло, тут має бути політична воля керівника міста, яка б пересилила інтереси “впливових осіб, які можуть блокувати” інвестиції в екологію. А поки людям доводиться жити по сусідству з реактором небезпечних для здоров’я хімсполук і чекати на той час, коли сильні світу цього приведуть на житомирське сміттєзвалище реального інвестора, попередньо домовившись, у чиї кишені потече “бабло”.

А тим часом на сміттєзвалищі:

Сергій Фещенко