У Житомирі розпочнеться полювання на бездомних тварин

Верховною Радою в першому читанні був прийнятий законопроект, за яким бродячі коти та собаки можуть стати такою ж дичиною для мисливців, як лісові хижаки.

Мова йде про законопроект, який покликаний реформувати і удосконалити дозвільну систему у сфері охорони навколишнього середовища.

Документ вносить зміни в ряд законів, які передбачають так зване вилучення “об’єктів тваринного світу” з природних умов, у тому числі шляхом відстрілу. У число таких “об’єктів”, крім вовків, лисиць, деяких видів птахів потрапили … собаки і коти, які в законопроекті іменуються просто – бродячими.

Суть полягає в тому, що місцеві органи Мінекології будуть видавати дозвіл на “вилучення об’єктів” під час мисливських сезонів, а органи виконавчої влади з питань лісового і мисливського господарства отримують повноваження дозволяти полювання поза сезоном, та ще й у заборонених для цієї самої полювання місцях. Виключення становлять тільки заповідники, але ніяк не міста і села, де водяться нещасні мурки і бобики.

Гуманний відлов, стерилізація бездомних тварин, будівництво притулків для них вимагають бюджетних витрат. Тому на місцях запросто можуть скористатися новою лазівкою, щоб здешевити проблему. Тоді Європейська конвенція про захист домашніх тварин, яку Україна підписала в минулому році, буде виглядати злим гумором, а її ратифікація стане вже і не потрібна.

Схоже, творці законопроекту не знали і про те, що відстріл собак та котів в 2009 році було заборонено Санітарним кодексом наземних тварин і Положенням про контроль популяції бродячих собак, які входять до рекомендації Міжнародної організації з охорони здоров’я тварин. А Україна є її членом.

За матеріалами Комсомольської Правди в Україні