Вшановуючи пам’ять загиблих журналістів, у Києві спалили фотографію Литвина

На головній площі країни сотні людей поставили свічки пам’яті журналістам, загиблим через свою професійну діяльність.

У неділю, 16 вересня на Майдані Незалежності пройшла хвилина мовчання на знак поваги до 64 журналістів, які загинули за роки незалежності України. Перед цим були зачитані імена загиблих із зазначенням часу, місця, обставин і причини смерті.

Після хвилини мовчання паперові куби, на яких були написані імена загиблих журналістів, були підпалені організаторами акції. За їхніми словами, саме так безпринципно держава розправляється з тими, хто розповідає про чиновників неугодну їм інформацію. Всі охочі могли покласти квіти і поставити свічку на «кладовище свободи слова», яке утворилося.

Після цього більшість людей відправилися в символічний похід до Кабміну. «Цього року у нас буде тиха колона, – зазначив один з організаторів акції. – Ми не будемо вигукувати політичних гасел, ми мовчки підемо під стіни Кабінету Міністрів і своєю присутністю покажемо, що ми не забули про те, що організатори смерті Гонгадзе і багатьох інших колег-журналістів так і не знайдені».

На акції не було помічено жодного політика. Кілька сотень людей, які прийшли вшанувати пам’ять убитих журналістів, – це колеги, друзі та родичі загиблих.

Нагадаємо, що акція пам’яті журналістів, загиблих «при виконанні», символічно відзначається 16 вересня вже дванадцять років поспіль. Саме цього дня був убитий журналіст Георгій Гонгадзе, який став символом смерті за свободу слова.

«Коментарі»

____________________________________________________________________________

Нагадаємо, Володимир Литвин, голова Верховної Ради України, кандидат у народні депутати України по 65-му одномандатному мажоритарному виборчому округу з центром у Новоград-Волинському.

За повідомленням “Української правди” 30 серпня 2011 року екс-керівник спостереження Олексій Пукач у суді назвав прізвища замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Серед них, зокрема, він назвав прізвище нинішнього народного депутата та Голови Верховної Ради України Володимира Литвина.

У відповідь спікер Литвин Володимир Михайлович назвав свідчення колишнього генерала міліції Олексія Пукача щодо замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе “маячнею”. Раніше, зокрема, в березні 2011 року, екс-майор Держохорони Микола Мельниченко назвав Володимира Литвина основним організатором вбивства журналіста. На причетність Литвина Володимира Михайловича до справи Гонгадзе також нібито вказують так звані плівки Мельниченка.